Naslovnica ZDK Crna hronika U Zenici iz s...

U Zenici iz saobraćaja isključena 23 prijevoznika zbog neposjedovanja licence

131
PODIJELI

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona u proteklom periodu iz saobraća je isključila dva autobusa Zenicatransa zbog neposjedovanja licence za saobraćanje, dok su u devet mjeseci 2017. godine isključili 23 prijevoznika iz javnog prijevoza.

MARKETING

Javni prijevoz putnika Zenicatrans trenutno nema licencu za obavljanje navedene javne usluge, a nadležno ministarstvo krajem prošle godine odbilo je njihov zahtjev za produženje licence zbog duga prema državi s glavnicom blizu 4 miliona KM.

Firma Zenicatrans je dugo na području Zenice vršila prijevoz učenika, a neposjedovanje licence u ovom preduzeću stvorilo je brojne probleme. Neki od njih su vidljivi u gubljenju linija za prijevoz učenika, koje su preuzele druge firme koje su na tenderima ili na drugi način ostvarile pravo na tu djelatnost. Drugi problemi ogledaju s u isključivanju autobusa iz saobraćaja.

U razgovoru za Klix.ba direktorica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona Mirsada Silajdžić je kazala kako su kantonalni inspektori za cestovni promet izvršili inspekcijski nadzor u Zenicatransu i poduzeli mjere koje su u skladu sa Zakonom o cestovnom prijevozu Federacije BiH.

“Kantonalni inspektori za cestovni promet Zeničko-dobojskog kantona vršili su inspekcijski nadzor i drugih prijevoznika i u prvih devet mjesec 2017. godine iz javnog prijevoza isključili 23 prijevoznika”, kazala je Silajdžić.

Reprogramom duga Zenicatrans bi riješio svoje probleme, a na pitanje da li je nelegalni prijevoz dozvoljen na području Zeničko-dobojskog kantona dok se čeka odluka o reprogramu i dok su aktuelne žalbe preduzeća, Silajdžić je poručila kako kantonalni inspektori za cestovni promet nemaju nadležnost ulaziti u poslovnu politiku subjekta kontrole te da su odluke o reprogramu poslovna politika poslodavca.

“Kada je riječ o žalbama na odluke inspektora, primjenjuju se važeći zakonski propisi i donosi odluka o tome da li žalba na odluku inspektora odlaže ili ne odlaže njeno izvršenje”, izjavila je Silajdžić.

Kantonalni inspektori su u proteklom periodu iz javnog saobraćaja isključili dva autobusa Zenicatransa zbog neposjedovanja licence i nastavit će sprovoditi svoje aktivnosti.

 

 

 

Visoko.co.ba/Klix.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.