ZDKKulturaU Zenici počeo Festival ''dokuMfest''

U Zenici počeo Festival ”dokuMfest”

Službeni program Međunarodnog fesitivala ”dokuMfest”, prvog festivala dokumentarnog muzičkog filma u BiH, je počeo sinoć prikazivanjem tuzlanskih filmova ”Rock ‘n’ War” i ”Soul Train”, te ostvarenja sarajevskog autorskog dvojca Kubura-Hadžiabdić ”Mostar Rock School” i ”Lijeva strana života”.

Za prvo izdanje zeničkog ”dokuMfesta” prijavljeno je više od 40 filmova iz zemalja regiona, a za takmičarsku selekciju izabrana su 24 naslova, među kojima je čak 11 iz bh. produkcije, i što je posebno zanimljivo žanrovski svi različiti, od rocka, kantautorskog popa, bluesa i hip hopa do sevdaha i jazza.

– Pažnju publike vjerovatno će privući filmovi ”Izgubljeno dugme”, o tragičnoj sudbini bubnjara Ipeta Ivandića, ”Rock ‘n’ War” o tuzlanskoj sceni u ratnim godinama, ”Jadranka” ispovijest nedavno preminule kantautorice Jadranke Stojaković, ”Tales From Forgotten City” o Mostar Sevdah Reunion, ”Soul Train”, zatim neobična priča o vremešnim muzičarima ‘Penzioneri ponovo praše’, ili mostarske priče ”Blues na Neretvi” i ”Mostar Rock School” – ističe kreativni direktor Festivala Josip Dujmović.

Iz regionalne produkcije muzičkih dokumentaraca izdvajaju se ”Maske”, ”Limunovo drvo”, ”Priča o grupi Eva Braun” svi iz Srbije, ”103, pismo za alternativnu kulturu”, ”Mizar – zvijezda nade”, ”Shutka Roma Rap” iz Makedonije, ”Kdo = MI2” (Iz Slovenije), ”Posljednjih 100”, ”Pola stoljeća diska” iz Hrvatske, te hrvatsko-srpska koprodukcija ”Moj zanat” o Arsenu Dediću.

Nakon svih projekcija, koje će trajati do 3. septembra, Trofej za najbolji film će dodijeliti žiri u sastavu Antonela Pehar- Šimunović, predsjednica žirija, Haris Abdagić, član AMUS-a, i profesor Damir Kukić. Festival ima i ‘studentski žiri’, koji će dodijeliti svoje posebne nagrade.

Sve projekcije ”dokuMfesta” su besplatne i priređuju se u prostoru zeničke klupske muzičko-teatarske scene ”Zona”. Osim filmova, program festivala čine i promocija knjiga ”Ex-Yu rock enciklopedija” Petra Janjatovića i u petak ”Brod u boci”, poetske zbirke Arsena Dedića, te u subotu tribina o regionalnoj muzičkoj doku-produkciji, na kojoj će sudjelovati umjetnička direktorica beogradskog ”Dok'n'Ritma” Sandra Rančić.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE