ZDKPrivredaU Žepču otvorena solarna elektrana, u pripremi još jedna

U Žepču otvorena solarna elektrana, u pripremi još jedna

Energetska zajednica u Bosni i Hercegovini se, u skladu s evropskim standardima, obavezala da u proizvodnji električne energije koristi obnovljive izvore, ali priča o takozvanim zelenim kilovatima kod nas je tek u začecima. Lokalna zajednica u općini Žepče je, uprkos nedostatku strategije razvoja obnovljivih izvora energije, spremna da podrži ulaganja, konkretno – u solarne elektrane.

U naselju Radunice u žepačkoj mjesnoj zajednici Brankovići ozvaničen je početak rada prve solarne elektrane. Investiciju od oko pola miliona maraka osigurala je poduzetnička obitelj porijeklom iz naše zemlje, s boravištem u Češkoj. Zbog kompliciranih propisa i birokratskih prepreka za realiziranje projekta trebalo je četiri godine.

Uskoro će u Žepču, u naselju Begov Han biti u funciji još jedna takva elektrana, a ovi pionirski koraci u korištenju obnovljivih izvora energije imaju makismalnu podršku općinske administracije. Uz investitore – od idejnog projekta do ishodovanja potrebnih dozvola – i tamošnja je Razvojna agencija.

“U ovom momentu nam treba podrška viših razina vlasti, jer puno toga se za investitore rješava na višim razinama u odnosu na općinu”, kaže Branka Janko, direktorica Razvojne agencije Žepče.

Proizvodenu električnu energija iz ove solarne elektrane snage 150 kilovat sati prihvata energetski sistem. Njeno učešće u energetskom bilansu je simboličano, u periodu sunčanog vremena može zadovoljiti potrebe tridesetak domaćinstava, no potvrda je svijesti o potrebi očuvanja okoliša korištenjem obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE