ZDKKulturaUčenici naselja Čobe i Kopice dobili muzičku školu

Učenici naselja Čobe i Kopice dobili muzičku školu

Zahvaljujući saradnji s OŠ u Maglaju i Općinom u područnom odjeljenju OŠ „Novi Šeher“ u udaljenim naseljima Čobe i Kopice od početka školske godine egzistira osnovna muzička škola. Interes osnovaca je veliki pa se planira proširenje nastavnog plana na nove instrumente. Istovremeno u ovim naseljima je dva puta sedmično osiguran rad logopeda što za 50 mališana sa smetnjama u govoru i njihovim roditeljima predstavlja veliko olakšanje jer ne moraju putovati u Maglaj ili Zenicu.

Muzička škola iz Žepča prije dvije godine je prestala raditi u naseljima Čobe i Kopice. Djeca u ovim udaljenim naseljima nisu imali drugu priliku da nastave školovanje. Uz odobrenje resornog Ministarstva angažirana je Paralelna muzička škola OŠ „Maglaj“.

„Da ne bude prekid u kontinuitetu i ta djeca bi ostala bez diploma, bez završenih razreda“, rekao je Osman Mujdža, direktor OŠ „Maglaj“

Najveći interes vlada za gitaru i harmoniku. U školi ističu kako je interes učenika sve veći.

„Mi, kao nastavnici smo prezadovoljni što smo pružili priliku učenicima koji dolaze iz ruralnih sredina da pohađaju Muzičku školu“, ističe Sabina Delibašić, nastavnica klavira.

Dženita Kurić Islambegović, nastavnica harmonike kaže:  „Radimo na tome da se dogodine diapazon instrumenata proširi na violinu, klarinet, flautu.“

Uz podršku Općinske komisije za socijalnu zaštitu i inkluziju u Čobe i Kopice dva puta sedmično dolazi i logoped.

„Tu ima oko pedesetak učenika sa govornim smetnjama. To je rijetka škola u ZDK koja ima rad logopeda zahvaljujući toj Komisiji“, rekao je Zijad Meškić, direktor OŠ „Novi Šeher”.

Za učenike i roditelje u Čobama i Kopicama ovo je veoma važno jer više, za usluge logopeda, ne moraju putovati do Maglaja, Žepča ili Zenice.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE