Lokalni izboriUdruženje dijabetičara "Diabet" održalo sastanak sa ministrom civilnih poslova BiH - Traže...

Udruženje dijabetičara “Diabet” održalo sastanak sa ministrom civilnih poslova BiH – Traže jednaka prava za sve dijabetičare u BiH

U Visokom je 2015. godine, osnovano Udruženje dijabetičara “Diabet”, koje okuplja sve oboljele od dijabetesa, članove njihovih porodica i sve ostale građane sa razvijenom sviješću o prevenciji i borbi protiv šećerne bolesti – dijabetesa. Primarni ciljevi djelovanja ovog udruženja sadržani su u okupljanju oboljelih od dijabetesa i promociji znanja o dijabetesu, te pravilnog načina života s tom bolešću.

Svoje ciljeve, djelovanje, ali i probleme članovi udruženja su iznijeli na jučerašnjem radnom sastanku ministru civilnih poslova BiH mr. sci. Adilu Osmanoviću, pomoćnici ministra u sektoru za zdravstvo prim. dr Draženka Malićbegović, poslanici SBB-a u Skupštini ZDK Meldini Ugarak i kandidatu za načelnika Halimu Zukiću.

Prisutne je na početku sastanka pozdravila predsjednica Udruženja dijabetičara “Diabet”, Mersiha Sarač, kazavši da zemlja u kojoj živimo trenutno ima jedan od najvećih porasta oboljlelih od dijabetesa, te da su neki od ključnih razloga stres, sa kojim se svakodnevno suočavaju građani BiH, nestabilni uvijeti života, ishrana o kojoj ne vodimo računa. Također, predsjednica udruženja osvrnula se na 1400 oboljelih od dijabetesa u Visokom, od kojih je 14 djece, a zasigurno ima i onih koji i ne znaju da imaju dijabetes.

“Ovo je jedan od historijskih događaja u Udruženju dijabetečara “Diabet” u Visokom, mi smo udruženje koje je uspjelo organizovati sastanak sa gospodinom Adilom Osmanovićem, ministrom civilnih poslova BiH u čijoj nadležnosti je zdravstvo na nivou naše države. Mi smo svjesni situacije u BiH – da je zdravstvo podjeljenih nadležnosti, međutim moramo raditi na tome da dijabetičarima pružimo istu šansu i istu njegu na području čitave BiH. Dijabetes je svuda isti i u Visokom, Zenici, Banja Luci, Brčkom i nažalost vrlo progresivan, smrtonosan je i izaziva invaliditete. Tražimo da se prava dijabetičara u cijeloj BiH izjednače i da se ne radi “ad hoc” – već da započnemo finu priču koja će donijeti rješenje problema dijabetičara u BiH. Uskladit će se regulativa, prevencija razvoja komplikacija, cijene trakica, nabavka trakica – to su stvari o kojima želimo razgovarati”, kazala je predsjednica Sarač prisutnima, dodavši da je inzulin prijeko potreban, kao i ostala ortopedska pomagala, ali to je dijabetičarima i skupo, stoga zahtjeva izjednačena prava za sve, iznoseći pozitivan primjer Distrikta Brčko.

Potom se prisutnima obratio i ministar Osmanović kazavši da je zadivljen informiranošću, željom za radom i stoga je siguran da će visočko udruženje napraviti iskorak u cijeloj BiH i riješiti probleme dijabetičara. – Želimo da vidimo šta Ministarstvo civilnih poslova može učiniti kao ministarstvo koje koordinira oblast zdravstva u Bosni i Hercegovini, da vidimo koje zakonske regulative treba izmijeniti da bi one osobe koje boluju od dijabetesa imale rješene probleme sa kojima se susreću. Ovo je prva vrsta ovakvog sastanka u BiH i razvit ćemo strategiju kako riješiti navedene probleme – rekao je ministar prisutnima.

Broj osoba oboljelih od dijabetesa u zadnjih 10 godina se udvostručio. Pretpostavlja se da će u idućih 20 godina dijabetes poprimiti razmjere prave epidemije.

“Dijabetes je jedna od vodećih bolesti modernog čovjeka i zasigurno je potrebno obratiti veliku pažnju na prevenciju iste, a u slučajevima već dobivenog na odgovarajuću terapiju kojom će se regulirati ova najčešća endokrinološka bolest. Ministarstvo civilnih poslova može ovu problematiku staviti na dnevni red, te je posebno razmotriti, zatim entitetski kroz izmjene i dopune zakona ove probleme rješavati preko svojih vlada i parlamenata”, dodala je pomoćnica ministra u sektoru za zdravstvo prim. dr Draženka Malićbegović.

Želeći pomoći kako visočkim, tako i bh. dijabetičarima o ovoj problematici na sastanku je govorila i poslanica u Skupštini ZDK, Meldina Ugarak, obećavši da će se zalagati za rješavanje gorućih problema – Mogu dobiti pozitivan dojam da ste spremni da se radi na revoluciji izmjena, što je hitno. Dijabetičari će dobiti podršku u Skupštini, jer tražimo dugoročno rješenje – da li da to bude određeni grant za nešto na šta se mogu osloniti, novci koji su potrebni dijabetičarima. I sa ovakvim činjenicama i problemima ne treba polemisati ili igrati se, niti politikanstvo voditi. Bitno je da smo okupili i spremna sam da idemo na izmjene i dopune zakone, ali tražimo i finansijsku potporu.”

“Vidim da postoji mnogo problema, sa malo napora i malo novca se može učiniti mnogo dobra. Ne radi se ovdje o nekom velikom izdvajanju, a vama to mnogo znači. Ukoliko ste upratili – izjavljujem ovih dana da budžet Općine mora imati humani karakter, zašto ovakve skupine, ovakva udruženja, populacija koja je na marginama – zašto ne bi bile tretirane budžetom jedne općine. Ništa ne obećajem, zbog predizborne kampanje, ali u svom ću radu sigurno imati senzibiliteta za ovakva udruženja”, poručio je i kandidat za načelnika Halim Zukić.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE