BiHPrivredaUdruženje poslodavaca FBiH obilježilo 15 godina postojanja

Udruženje poslodavaca FBiH obilježilo 15 godina postojanja

Danas Udruženje broji više od 20.000 članica organiziranih u više od 20 grupacija po osnovu djelatnosti i regionalne pripadnosti, te je postalo reprezentativan i nezamjenjiv predstavnik poslovne zajednice u BiH.

Prema riječima predsjednika Udruženja poslodavaca FBiH Adnana Smailbegovića, to se jedino može postići u suradnji sa socijalnim parterima – Vladom i sindikatima.

„Udruženje snažnije nego ikad nastavlja saprovedbomprogramskih ciljeva Udruženja u smislu nastavka tripartitnog i bipartitnog dijaloga sa Vladom FBiH i sindikatima i aktivnog sudjelovanja u reformi zakonodavstva“, naveo je Smailbegović u obraćanju zvanicama.

Potrebno je puno smjelosti da ovdašnji poslodavci opstanu na tržištu kakvo je bosanskohercegovačko – ukazao je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

„Vi nosite ono što je najvažnije, a to je da građani Federacije mogu zaraditi novac za egzistenciju svojih obitelji. Nadam se da će naredne godine Udruženje biti još uspješnije i da će na tom planu još bolje surađivati, te da će svi zajedno stvarati politički ambijent, ali i bolje gospodarstvo kako bi stvorili bolje uvjete za život“, poručio je Čavara.

Udruženje poslodavaca danas predstavlja najveći korektiv onoga što radi Vlada FBiH, istakao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Novalić dodaje da je Vlada FBiH je obećao da će Vlada Federacije BiH biti partner Udruženju, te da će uvijek uvažavati njihovo mišljenje.

Adnan Smailbegović je naglasio da Udruženje poslodavaca FBiH daje punu potporu Reformskoj agendi i da je spremno podnijeti dio tereta reformi.

„Međutim, upozoravamo da teret reformi ne može pasti isključivo i samo na teret poslodavaca i njihovih radnika, što je nažalost do sada bio slučaj. Stvaranje stimulativnog poslovnog ambijenta zahtijeva kreiranje uslova za sistemske zakone i rasterećenje privrede od brojnih nameta. Neophodno je da Vlada kroz fiskalnu politiku, naravno u saradnji sa socijalnim partnerima, nađe način da olakša rad onim poduzetnicima koji uspješno privređuju i ispunjavaju svoje obaveze prema državi i zaposlenima“, riječi su Smailbegovića.

U okviru obilježavanja 15. godišnjice Udruženja dodijeljene su zahvalnice, povelje, priznanja i velike povelje.

Povelje su uručene: Draganu Radiću iz Međunarodne organizacije rada (ILO), Udruženju poslodavaca Crne Gore, Uniji udruženja poslodavaca RS, Uniji poslodavaca Srbije, Biznis konfederaciji Makedonije, Udruženju poslodavaca Brčko Distrikta i prof.dr. Mehmedu Jahiću, redovnom profesoru sarajevskog Ekonomskog fakulteta.

Zahvalnice su uručene: Senidu Gerinu, direktoru firme Ocean iz Travnika, Hamedu Šivšiću iz kompanije Rail Cargo Logistic, Branu Vujčiću, savjetniku za razvoj poslovanja kompanije Ping d.o.o. u kojoj je dugo godina obavljao funkciju direktora, Milenku Čolaku, šefu finansija i računovodstva u Lageru iz Posušja, Rasimu Salčinoviću, počasnom članu upravnog odbora poslodavaca Zeničko-dobojskog kantona i Midhatu Terziću, donedavno dugogodišnjem generalnom direktoru Sarajevo-osiguranja.

Plakete su uručene: Predragu Čoviću, direktoru Vodoskoka, Anti Sutonu, direktoru Sutona iz Širokog Brijega, Dževadu Opardiji, direktoru Servistrans d.o.o. Donji Vakuf, posthumno Josipu Vukadinu, osnivaču Infosofta iz Sarajeva, Mirsi Tuce koja je obnašala odgovorne funkcije u Željezari Zenica i ArcelorMittalu i Snježani Kopruner, direktorici Tvornice mašina Travnik d.d.

Velike povelje dodijeljene su: Tomislavu Grizelju, vlasniku kompanije Grizelj, Mladenu Pandureviću, aktuelnom direktoru Udruženja poslodavaca FBiH i Safudinu Čengiću, direktoru Centrotransa Sarajevo.

Članice Udruženje su društveno odgovorni i socijalno osjetljivi poslodavci. Stoga, Udruženje kontinuirano pomaže rad humanitarnih organizacija. Tokom ceremonije obilježavanja 15. jubileja Udruženje je doniralo po 2.000 KM dobrotvornim agencijama: Kruhu sv. Ante, Muslimanskom dobrotvornom društvu Merhamet, Srpskom humanitarnom udruženju Dobrotvor i Crvenom krstu/križu FBiH.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE