ZDKUdruženje poslodavaca Zenica: Ulagati u privredu!

Udruženje poslodavaca Zenica: Ulagati u privredu!

Udruženje poslodavaca Zenica daje podršku Udruženju poslodavaca FBiH u zahtjevu da se sredstva dobijena od uplate klirinškog duga vrate u privredu. Samo stalnim ulaganjima u privredu stvaramo mogućnost za razvoj entiteta i države.

Ulaganja u privredu znače otvaranje novih radnih mjesta, mogućnost za mlade ljude da nadju zaposlenje u BiH, te na taj način sprečavamo odliv radne snage iz zemlje, kroz povećanje uplata poreza i doprinosa na plate ubrzano se pune penzioni i zdravstveni fondovi.

Bilo kakvo saniranje budžetskog deficita ovim sredstvima bi bilo apsolutno neprihvatljivo i neučinkovito.

Poslodavci smatraju da se sanacija budžeta treba vršiti na način racionalnog upravljanja prihodima i rashodima. Dosadašnja praksa, koja je bezbroj puta ocjenjena kao negativna od strane Revizora ukazuje da administrativni aparat netransparentno i neučinkovito troši novac poreskih obveznika.

S druge strane, poslodavcima se stalno nameću nova davanja što u uslovima neuredjenog tržišta dovodi do stalnog zatvaranja firmi, kao i pada domaćih i stranih investicija.

Novi problem kojim se posebno treba zabaviti jeste svakodnevni odlazak u inostranstvo mladih ljudi koji ne mogu naći posao u BiH kao kompletnih porodica od kojih nerjetko jedan pa čak i oba roditelja imaju stalna zaposlenja.

Razlozi odlaska onih koji i imaju zaposlenje leži u niskim primanjima koji ne omogućavaju život dostojan čovjeka 21. vijeka.

Dakle, ako ništa ne učinimo, u skoroj budućnosti nas očekuje nedostatak radne snage, posebno one mlade i kreativne.

Pitamo se ko će raditi, ko će će puniti penzione i zdravstvene fondove ?

UDRUŽENJE POSLODAVACA ZENICA

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE