Lokalne TemeSaopćenjaUG ORI "Budi mi prijatelj" učestvuje u projektu "Education, I accept!"

UG ORI “Budi mi prijatelj” učestvuje u projektu “Education, I accept!”

U prostorijama Udruženja građana omladinska romska inicjativa “Budi mi prijatelj” održan je sastanak 01.12.2016. godine. Na tom sastanku smo u saradnji sa Udruženjem iz Bijeljine Otaharin pokrenuli inicijativu kroz projekat  „Education, I accept!“  putem koje ćemo uspostavili mobilni interventni tim u Visokom koji bi radio po uzoru na MIT (Mobilni interventni tim) iz Bijeljine.15301261_177546286049299_948767182_n
Cilj sastanka je  upoznavanje institucija o problemima sa kojima se suočavaju djeca koja žive i rade na ulici i predstavljanje  konkretnih primjera kako osigurati njihovu zaštitu. Važno je napomenuti da posjete Mobilnog interventnog tima uključuju posjete djece upisane u školski sistem koja imaju mnogo izostanaka i koja imaju problematično ponašanje.

Članovi ovog tima su: OŠ “Kulin Ban”, OŠ “Musa Čazim Ćatić”, OŠ “Safvet-beg Bašagić”, MSŠ “Hazim Šabanović”, Gimnazija “Visoko”, kao i stručnjaci iz Centra za socijalni rad, predstavnici službe za društvene djelatnosti općine Visoko, MUP Visoko i Udruženje Damar Omladine, Dom zdravlja Visoko.

S obzirmo da Mobilni interventni tim u Bijeljini funkcioniše duži niz godina predstavnici iz Udruženja Otaharin su predstavili njihov rad, kako bi u narednom period pomogli mobilnom interventnom timu u Visokom.
UG Omladinska romska inicjativa “Budi mi prijatelj” je i predhodnih godina predlagalo ove vrste inicjative kroz koje smo oformili i međusektorsku komisiju koja prati izostanak djece iz red15300662_177546216049306_1220713687_novnog sistema obrazovanja, te akcionu grupu kroz koju smo radili na izradi lokalnog kacionog plana za riješavanje problema romske populacije na području Visokog. Potreban je interventni tim i bolja komunikacije između sektora i institucija jer zajednički treba da riješavamo probleme u zajednicama, posebno kada su djeca u pitanju i problemi vezani za izostajanje iz redovnog isistema obrazovanja, maloljetnička delikvencija, skitnja, kao i prosjačenje.

Nadamo se da će mobilni interventni tim  imati kontinuitet u radu i da će imati uticaja na riješavanju problema sa kojima se djeca, a i zajednica susreću.

 

 

 

UG ORI “Budi mi prijatelj”

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE