BiHKulturaUgašena mladost - Film posvećen Editi Malkoč i Selmi Agić

Ugašena mladost – Film posvećen Editi Malkoč i Selmi Agić

Ideja filma “Ugašena mladost” Ajdina Hasanića, mladog umjetnika iz Sanskog Mosta, jeste – Oduzmi gas, ne život.

“Ugašena mladost” naziv je novog filma Ajdina Hasanića koji je posvetio Editi Malkoč i Selmi Agić. Mladi umjetnik iz Sanskog Mosta postao je zvijezda društvenih mreža zahvaljujući maštovitim i poučnim snimcima.

Naime, Hasanić je student Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, a na profilima društvenih mreža objavio novi video kratkog naziva “Ugašena mladost”.

Film je posvećen poginulim djevojkama – Editi Malkoč i Selmi Agić, ali i svim drugim osobama koje su stradale u saobraćajnim nesrećama. Scene su u potpunosti snimljene u Sanskom Mostu, a snimanje je trajalo sedam dana.

Hasanić je široj javnosti poznat po zanimljivim i poučnim videosnimcima. Njegovi kratkometražni filmovi, skečevi i parodije imaju više od tri miliona pregleda na YouTubeu, što je zaista fantastična cifra. S više od 160.000 pratilaca na Facebooku te 40-ak hiljada na Instagramu, on je jedna od najpopularnijih regionalnih zvijezda na društvenim mrežama.

Zajedno s prijateljima nastavlja snimati spotove poučnog karaktera, pokreće humanitarne akcije i širi pozitivnu energiju.

– Najveći broj saobraćajnih tragedija uzrokovan je konzumacijom alkohola i neprimjerenim upravljanjem motornim vozilima. Uostalom, svi smo živi svjedoci šumahera na našim ulicama, koji svakodnevno uzimaju mlade živote, a film je naš način da ukažemo na veliki problem na našim cestama, kao i da pokažemo da bi neka sljedeća žrtva mogla biti neko od naših najmilijih, kazao je Hasanić.

Produkciju filma potpisuje Exitmediafilm, odnosno Enes Hotić, koji je i sam autor brojnih, kako dokumentarnih, tako i igranih filmova. Treba napomenuti da su podršku projektu dali i Armin Muzaferija, Eldin Huseinbegović, Amel Tuka i Salko Zildžić.

– Ovo je naš prvi objavljeni film u 2017. Prošle godine smo javnosti prikazali više od desetak kratkometražnih i dva dokumentarna filma. Vjerujemo da smo ovim filmom postavili standard i zadali sebi zadaću što se tiče produkcijskog nivoa za naredne projekte, dodao je Hasanić. A koje naredne projekte priprema, Hasanić ističe:

– Ne volim planirati, da budem iskren. Znate onu: Ako želite nasmijati Boga, kažite mu svoje planove. Mi možemo planirati, a jedan je taj koji određuje svaki naš korak. Zasad mogu najaviti gostovanje u Švedskoj 19. januara, gdje će prvi put film vidjeti švedsko tlo. Ujedno, tu ću s Nevresom Softićem, ekspertom na polju informatičkih tehnologija, govoriti o socijalnim medijima, koristima i pošastima istih, kazao je Hasanić te dodao da je poruka za kraj ista kao i ideja najnovijeg filma – Oduzmi gas, ne život!

visoko.ba/oslobodjenje.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE