Lokalne TemePolitikaSkup interesa nekorisnih ljudi: Praksa pokazala da izvršna vlast ima toliku koncentraciju...

Skup interesa nekorisnih ljudi: Praksa pokazala da izvršna vlast ima toliku koncentraciju moći da se gubi smisao Općinskih vijeća

Potpuno je gubljenje vremena i veliki trošak izlaziti na Lokalne izbore i glasati za kojekakve predstavnike naroda u zakonodavnoj vlasti, a koji bi opet odobravali i bili nalogodavci onoga što bi trebala da radi izvršna vlast. U Visokom je potpuno urušavanje institucije Općinskog vijeća započelo sistematski 2012.godine. Počev od odustajanja sa liste vijećnika koji su dobili mandate zbog viših ciljeva stranke, preko kupovine vijećnika iz drugih stranaka za sitne lične interese kako bi se imala većina prilikom preglasavanja pa sve do fizičkih prijetnji u situacijama kada prve dvije opcije nisu davale željeni rezultat.

Istina počelo je to i ranije, kada je prvi puta Munib Alibegović kao načelnik uspio okupiti većinu izvan zadatih okvira matične stranke i kada ih je preglasao na pitanjima budžeta i kapitalnih ulaganja. Sve to evoluiralo je u narednim godinama do te mjere da načelnici više uopšte ne trebaju potvrde Općinskog vijeća da bi usvajali budžete i rapodjelu kapitalnih ulaganja.

U ovom trenutku načelnici mogu oko sebe koncentrisati toliko političke i finansijske moći iz javnog proračuna da vladaju sami. Primjeri tome su i Hadžibajrić, Kasumović kao nezavisni kandidati, kao i Delić kao načelnik SDP-a iz Lukavca.

Konkretno, Vijeće i vijećnici kao izabrani predstavnici naroda u Visokom, njih 25, uopšte nemaju uvid u sprovođenje izglasanih Odluka. Na većinu svojih vijećničkih pitanja i inicijativa nikad ne dobiju odgovore i ne postoji mehanizam pomoću kojeg bi se “natjerala” izvršna vlast da polaže račune za svoju netransparentnost, (ne)rad i samovolju. Za sad je reagovala samo Zenica, tačnije povjerenik OO SDA Zenica Nezir Pivić, aktuelni zamjenik ministra pravde Bosne i Hercegovine. SDA Zenica je podnijela krivičnu prijavu protiv Fuada Kasumovića koji je usvojio budžet grada Zenice kako on misli da treba.

Analogno tome Općinska vijeća i vijećnici su ništa više do skup interesa beskorisnih ljudi, koji služe za potkusurivanje i stvaranje alibija za loše odluke izvršne vlasti i maskiranje svih njihovih lopovluka pod plaštom demokratije i voljom većine iz koalicije. Sve je to prevara i laž. Vijećnici su tu da bi uzeli onih 140KM paušala, još cca.50KM za neku Komisiju i da bi bili što bolje ulizice ne bi li ostvarili neku ličnu korist kroz neki Upravni i Nadzorni odbor, odnosno radno mjesto u Javnom sektoru. I da ne bude zabune, svi su isti! Čast izuzecima u ovom sazivu, ali njih je samo dvoje, ubjedljiva su manjima pred 23 podanika.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE