SvijetUhapšeni osnivači firme 'Mossack Fonseca'

Uhapšeni osnivači firme ‘Mossack Fonseca’

Osnivači advokatske firme za registrovanje offshore kompanija ‘Mossack Fonseca’, umiješani u prošlogodišnji skandal kada su procurile hiljade povjerljivih dokumenata o offshore firmama, uhapšeni su u Panami, saopćilo je tužilaštvo.

Hapšenja su povezana s drugim korupcijskim skandalom o podmićivanju u koje je umiješana brazilska građevinska kompanija Odebrecht.

Ramon Fonseca Mora i Jurgen Mossack, partneri u advokatskoj kompaniji ‘Mossack Fonseca’, privedeni su na dvodnevno saslušanje.

Policija je pretražila njihove kancelarije. Oni su osumnjičeni da su otvorili offshore kompanije putem kojih je brazilska kompanija plaćala mito. 

Protiv advokata će biti podnignuta optužnica za pranje novca.

Čelnici Oderbechta priznali su da su platili 800 miliona eura mita širom Latinske Amerike.

Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara, njemački list Sueddeutsche Zeitung i više od 100 organizacija širom svijeta prošle godine su došli u posjed 11,5 miliona dokumenata koja su procurile iz firme ‘Mossack Fonseca’.

visoko.ba/Onasa


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE