BiHPolitikaUmjesto Feroelektru Ambasada Hrvatske Stanićima plaća 12.800 KM za zakup prostora ove...

Umjesto Feroelektru Ambasada Hrvatske Stanićima plaća 12.800 KM za zakup prostora ove firme!

Tek nakon ulaska direktora Senada Smajića i radnika Feroelektra u prostorije ovog preduzeća i uvidom u dostupnu dokumentaciju pokazala se sva štetnost ugovora koje je Stanić invest nakon privatizacije sa svojim drugim kćerkama firmama potpisivao sa zakupcima Feroelektrovih prostora, piše bh. novinska agencija Patria.

Jedan od tih ugovora je potpisan i sa Ambasadom i Konzulatom Republike Hrvatske. Prema ugovoru koji je potpisan na neodređeno vrijeme za kvadratni metar u samom centru Sarajeva u ulici Maršala Tita plaćaju 16 KM, a koriste 800 kvadratnih metara prostora.

Na mjesečnom nivou to je 12.800 KM koje se i dalje uplaćuju na račun jedne od Stanićevih firmi, a ne Feroelektru.

Realna cijena zakupnine po kvadratu na ovoj lokaciji bila bi između 26 i 30 KM. Ugovor je potpisan prije dvije godine i prema njegovim odredbama, Stanići imaju pravo preče kupovine ukoliko bi se objekat stavio na tržište.

Osim ovog ugovora, Goran Stanić je i sa još nekoliko klijenata potpisao nerealne cijene zakupa prostorija Feroelektra. Tako su jednoj kompaniji za skladišni prostor naplaćivali samo 3 KM po kvadratnom metru. Pojedinim zakupcima su priznavali adaptaciju prostora u vrijednosti i do 300.000 KM.

Agencija Patria zatražila je ranije komentar Ambasade Hrvatske zašto su ulazili u posao sa Stanić investom s obzirom na sudski spor, na šta su nam rekli da nemaju komentar.

Na ponovljeni upit, da li znaju da su prostorije koje iznajmljuju vlasništvo Feroelektra, da li će uplate od 12.800 KM mjesečno uplaćivati na račun ove firme, a ne Stanićima koji više nisu vlasnici te da li će poštivati sudske presude i zakone BiH te raskinuti ugovor sa Stanićima i sklopiti novi sa Feroelektrom, još uvijek nismo dobili odgovor.

Kako saznaje Patria, direktor Senad Smajić i radnici Feroelektra će sa svojim advokatima podnijeti krivične prijave protiv Stanić Investa i drugih za zloupotrebu položaja i ovlasti.

Zanimljivo je da Stanići i nakon presude Općinskog suda u avgustu 2014. o raskidu privatizacijskog ugovora nad Feroelektrom što je potvrdio i Kantonalni sud u decembru 2014. godine nisu odustali te su uložili žalbu Vrhovnom sudu FBiH koji je odbio Stanićev zahtjev za revizijom presude, ali ni tu nije kraj. Žalbu će Stanići uputiti prema Apelacionom vijeću Suda BiH.

-Ne želimo da vjerujemo da će presuda Općinskog, Kantonalnog i Vrhovnog suda FBiH biti oborena. Jer o kakvom onda pravnom sistemu govorimo – poručuju iz Feroelektra.

Tek u aprilu 2016. godine Skupština je smijenila Gorana Stanića i NO te je Smajić upisan kao direktor, a Vlada FBiH kao vlasnik preduzeća. Ali su zatekli pravni haos, nagomilane dugove i blokirane račune.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE