ZDKKulturaUNZE priredio svečanu akademiju

UNZE priredio svečanu akademiju

Univerzitet u Zenici, svečanom akademijom u Bosanskom narodnom pozorištu, obilježio je 15 godina postojanja i uspješnog rada. Bila je to prilika za podsjećanje, od čega se počelo i šta je postala ova visokoobrazovna ustanova. Onima koji su dali doprinos stvaranju i razvoju Univerziteta, dodjeljene su povelje, plakete i zahvalnice.

Te 2000-te godine sve je počelo skromno. Metalurški i Mašinski fakultet, Pedagoška akademija i 2.000 studenata bili su jezgra novog Univerziteta u Bosni i Hercegovini. Danas, 15 godina poslije govorimo o osam fakulteta i pet i po hiljada studenata, integrisanom univerzitetu utemeljenom na bolonjskoj deklaraciji, sa 26 studijskih programa u prvom ciklusu, 24 u drugom, master ciklusu te 19 sa prijebolonjskih studijskih programa. Mnogi su nam tada govorili da će naša avantura odvajanja od Sarajevskog univerziteta završiti brzo i neslavno. Srećom, nisu bili u pravu, ukazao je profesor doktor Darko Petković.

Rast Univerziteta u Zenici je još moguć iako je limitiran. U narednom periodu, po riječima rektora, prof.dr Dževada Zečića, akcenat će biti na podizanju nivoa kvaliteta, kako same nastave tako i uslova studiranja. Važno je što prije riješiti i neke praktične probleme.

Univerzitet u Zenici, prvi je akreditovani javni univerzitet u Bosni i Hercegovini što je preduslov za uvažavanje ovdašnjih diploma u evropskom obrazovnom i naučnom prostoru. Premda uvijek može više i bolje, ističe prof.dr Enes Hašić, prorektor za nastavu i studentska pitanja, naš univerzitet po kvalitetu nastave i kadrova ni po čemu ne zaostaje za univerzitetima u našoj zemlji“.

Rođendanska akademija Univerziteta u Zenici bila je svečana u punom smislu te riječi. Prisutni su bili zvaničnici Rektorske konferencije BiH. Kao gosti obratili su se zvaničnici univerziteta iz Beograda, Osijeka i Kopra a u ime osnivača i premijer ZDK Miralem Galijašević. Među zvanicama bili su i ambasadori Hrvatske, Srbije i Slovenije u Bosni i Hercegovini.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE