Naslovnica ZDK Politika UO BH novinar...

UO BH novinari: Gradonačelnik Fuad Kasumović vrši pritisak na RTV Zenica

139
PODIJELI

Upravni odbor (UO) Udruženja BH novinari uputio je protest gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću zbog “političkih pritisaka” na Nadzorni odbor RTV Zenica i pokušaja miješanja u imenovanje direktora ove javne radio-televizije.

Kako navode iz Udruženja, Kasumović je optužio članove Nadzornog odbora RTV Zenica za netransparentno imenovanje direktorice i izostanak konsultacija s njim, budući da Grad Zenica ima 67,52 posto vlasničkog udjela u toj medijskoj kući.

Kasumović je dodao da kao gradonačelnik ima pravo “upravljačkog nadzora” i “davanja uputstava” za rad ovoj javnoj RTV, kao i svim drugim javnim preduzećima.

UO BH novinara smatra nedopustivim miješanje Kasumovića u rad javnog medija i njegovog Nadzornog odbora, bez obzira na vlasnički udio Grada Zenice u ovom mediju.

Upravni odbor Udruženja BH novinari zahtijeva od Kasumovića da prestane vršiti pritisak na Nadzorni odbor, menadžerske strukture i novinare RTV Zenica te ističe da će svako drugačije ponašanje i postupke smatrati atakom na slobodu medija i slobodu izražavanja.

visoko.co.ba/Fena

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.