ZDKPolitikaUO BH novinari: Gradonačelnik Fuad Kasumović vrši pritisak na RTV Zenica

UO BH novinari: Gradonačelnik Fuad Kasumović vrši pritisak na RTV Zenica

Upravni odbor (UO) Udruženja BH novinari uputio je protest gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću zbog “političkih pritisaka” na Nadzorni odbor RTV Zenica i pokušaja miješanja u imenovanje direktora ove javne radio-televizije.

Kako navode iz Udruženja, Kasumović je optužio članove Nadzornog odbora RTV Zenica za netransparentno imenovanje direktorice i izostanak konsultacija s njim, budući da Grad Zenica ima 67,52 posto vlasničkog udjela u toj medijskoj kući.

Kasumović je dodao da kao gradonačelnik ima pravo “upravljačkog nadzora” i “davanja uputstava” za rad ovoj javnoj RTV, kao i svim drugim javnim preduzećima.

UO BH novinara smatra nedopustivim miješanje Kasumovića u rad javnog medija i njegovog Nadzornog odbora, bez obzira na vlasnički udio Grada Zenice u ovom mediju.

Upravni odbor Udruženja BH novinari zahtijeva od Kasumovića da prestane vršiti pritisak na Nadzorni odbor, menadžerske strukture i novinare RTV Zenica te ističe da će svako drugačije ponašanje i postupke smatrati atakom na slobodu medija i slobodu izražavanja.

visoko.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE