Lokalne TemeUpravni odbor Fondacije odobrio radove u Luci

Upravni odbor Fondacije odobrio radove u Luci

Upravni odbor Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”, na svojoj sjednici od 4. jula 2017., donio je odluku da se tim Fondacije besplatno angažira na radovima čišćenja lokacije “Luka” u Visokom.

Iako ovdje nije riječ o arheološkim lokacijama na području Općine Visoko, Upravni odbor je, na osnovu prijedloga direktora Fondacije, odlučio da se. u interesu građana Visokog i gostiju Fondacije iz čitavog svijeta, pristupi uređenju potencijalno atraktivne turističke destinacije. Naime, “Luka” je poznata kao lokacija nogometnog stadiona i bivšeg kupališta na rijeci Fojnici.

Budući da je lokacija godinama bila zapuštena te da se pojavio veći broj zagađivača rijeke, ovo područje je postalo divlja deponija i ruglo u gradu.

Općina Visoko je, kao vlasnik više od 40 dunuma zemljišta uz rijeku, odlučila da započne radove uređenja lokacije, a nakon toga, pravljenju projekta osnivanja sportsko-rekreacijskog centra i auto-kampa.

U prvoj fazi, uz Općinu su se angažirali uposlenici JKP “Visoko”, JP “Groblja” iz Visokog i Fondacije. S radovima se otpočelo 4.augusta 2017.

Fondacija je anagazirala svoje uposlenike tamo gdje je ručni rad bio neophodan. S trimerima, motorkama i kosama se pristupilo košenju trave, korova, grmlja, te oblikovanju krošnji drveća na općinskoj parceli. Stabla uz rijeku su dovedena u pristojno stanje uz uklanjanje suhih i niskih grana.

Fondacija je angažirala traktor s priključkom za košenje trave i travnjak stadiona je dobio pristojan izgled s nisko pokošenom travom. Također, Fondacija je platila i bageristu da ukloni velike količine smeća, otpadnog betona i stakla s nekoliko lokacija.  JKP “Visoko” izvodi radove uklanjanja gomila suhog granja i smeća.

Nakon dugog vremena omogućen je siguran pristup rijeci Fojnici. Međutim, ostalo je još dosta posla na ručnom uklanjanju smeća u i oko rijeke. Također, u toku su i radovi na drenaži vode iz bara, ali i rješavanju ilegalnih kanalizacija i septičkih jama. Općina Visoko i JKP “Visoko” će nakon što to riješe, završiti s prvom fazom čišćenja terena.

Ovi radovi su primjer dobre saradnje nekoliko općinskih organziacija i Fondacije, a u cilju stvaranja povoljnijeg životnog okoliša.

Nadamo se da se neće dugo čekati na slijedeće faze koje će u konačnici dovesti do novog sportsko-rekreacijskog centra, auto-kampa, čiste rijeke i kupališta koji je će biti novi aduti daljnjeg tursističkog razvoja Visokog.

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE