BiHPolitikaUskoro ćemo znati koja je dalja dinamika u saradnji i aranžmanu sa...

Uskoro ćemo znati koja je dalja dinamika u saradnji i aranžmanu sa MMF-om

U razgovoru za Vijesti.ba predsjedavajući Vijeća ministara kazao je da su ti sastanci su podjeljeni u dva dijela. U ovom prvom se razgovaralo se sa predstavnicima Svjetske banke, a da tek sada slijede sastanci sa predstavnicima Međunarodnog momentarnog fonda.

“Na prvom sastanku razgovarali smo o realizaciji i implementaciji projekata i aktivnosti kroz partnerstvo Bosne i Hercegovine sa Svjetskom bankom odnosno na sporazumu u iznosu od 750.miliona dolara. Ono na čemu sam ja posebno institirao jeste činjenica da svi moramo razumijeti da je najveći markoekonomski problem sa kojim se suočava BiH pitanje nezaposlenosti, posebno mladih ljudi, da svi projekti moraju biti usmjereni na podršku zapošljavanju posebno za mlade ljude i inistirao sam na konkretizaciji projekata koji će pomoći sektorima kao što je sektor građevinarstva, kroz projekte energetske efikasnosti koji bi isto tako mogao otvoriti mogućnost nove proizvodnje, proizvodnje građevinskih i drugih pratećim materijala i novo zapošljavanje”, kazao je Zvizdić za Vijesti.ba.

Zvizdić je dodao da je bio na sastanicima sa kolegama sa nivoa entiteta.

“Oni su govori o restruktuiranju određenih sekotora kao što su sektori željeznica i zdravstva, tako da smo saradnju sa Svjetskom bankom ocjenili kao vrlo konstruktivnu i vrlo korisnu za BiH, ali ja sam zatražio da se zaista svi fokusiramo na projekte koji će otvarati nova radna mjesta. Sada čekamo sastanak sa MMF-om i za par sati ćemo znati koja je dalja dinamika u saradnji i aranžmanu sa MMF-om”, kazao je Zvizdić

Predsjedavajući Vijeća ministara danas se također sastao i sa zvaničnicima State Departmenta koje je upoznao sa aktuelnim političkim prilikama u BiH.

“To su bili sastanci koje ćemo naravno nastaviti. Govorili smo o aktuelnoj situaciji, trenodovima u Bosni i Hercegovini. Ja sam ih upoznao sa našim ključnim vanjskopolitičkim prioritetima, a to je članstvo u EU i dalji koraci ka NATO paktu, kojeg smatramo izuzetno važnim zbog mira, stabilnosti i ekonomskog razvoja. Upoznao sam ih i sa reformama koje provodimo, sa velikim uspjesima koje smo postigli u oblasti borbe protiv svih oblika ekstremizma i terorizma, tako da smo mi dobili podršku od jedne zaista prijateljske zemlje koja je istinski prijatelj Bosne i Hercegovine, zemlje koja 25.godina igra izuzetno pozitivnu ulogu na razvoju demokratije, slobode i jačanju insittucija, neovisnosti i cjelovitosti BiH”, kazao je Zvizdić.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE