Naslovnica BiH Uskoro na pol...

  Uskoro na policama hrane u BiH oznaka proizvoda koji ne sadrže GMO

  BiH je prva od 14 zemalja uključenih u "Dunav soja inicijativu" koja je uspostavila standard za praćenje proizvodnje, kontrolu i sistem certifikovanja i označavanja proizvoda sa oznakom "bez GMO".

  41
  PODIJELI

  “Da bi hrana nosila oznaku ‘bez GMO’ ili drugu koja to implicira, za prehranu, aditive ili pomoćna sredstva u preradi ne mogu biti korištene GMO i proizvodi koji nastanu iz ili od GMO”, saopšteno je iz federalnog Ministarstva trgovine.

  U organizaciji ovog ministarstva, Agencije za bezbjednost hrane BiH i Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, danas je održan seminar na kojem su predstavljene smjernice za označavanje i kontrolu hrane bez GMO u BiH.

  Svi koji plasiraju hranu u skladu sa smjernicama, treba da obezbijede odgovarajuće dokaze za praćenje poštivanja postavljenih pravila.

  To podrazumijeva dokumentaciju o pripremi, tretiranju, preradi i miješanju hrane kojom se potvrđuje da su ispoštovani propisani zahtjevi.

  Kontrolu i certifikaciju usaglašenosti mogu sprovoditi samo certifikacijska tijela koja posjeduju akreditaciju u skladu sa standardom ISO 17065.

  Ovaj standard označavanja može da bude primjenjivan na proizvode na bazi biljaka, prerađevine i proizvode životinjskog porijekla, a izrađen je s ciljem omogućavanja slobode izbora hrane potrošačima, uz podršku Savezne agencije za životnu sredinu Austrije, Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju i “Dunav soja inicijative”.

  vijesti.ba/visoko.co.ba

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.