Lokalne TemeUSOV: Finansiranje i neuslovne prostorije otežavaju rad slijepih

USOV: Finansiranje i neuslovne prostorije otežavaju rad slijepih

Udruženje slijepih opštine Visoko trenutno broji 45 članova, ali broj članstva je promjenljiv iz godine u godinu. Prema riječima predsjednika udruženja Elmedina Jusića, a za što postoje i relevantni podaci, na području visočke opštine ima mnogo osoba sa oštećenim vidom koje neće iz raznoraznih razloga i predrasuda da se učlane u ovo udruženje.

“Iz godine u godinu se nastavlja težak period rada i trnoviti su putevi kroz koje mi prolazimo. Udruženje radi volonterski da bi pomoglo ljudima koji su sa istom sudbinom, a samo zahvaljujući projektima i dobrim ljudima koji nam to omoguće, finansiramo se većinom kroz njih da bi realizovali planirane aktivnosti, počev od inkluzije, inkluzivnog obrazovanja, rane prevencije, pronalaska i učlanjivanja djece i omladine, kao i starijih osoba koje su u kasnijoj životnoj dobi izgubile vid”, ističe Jusić.

Na nedavno održanoj Izvještajno-izbornoj Skupštini delegati su ponovo dali punu podršku aktuelnom predsjedniku, dok su za članove Upravnog odbora izabrani Novokmet Esad, Softić Sead, Hadžić Samir, Softić Džafer i Alijagić Hamdo. Oni će zajedno sa ostalim članovima udruženja u narednom periodu pokušati da što uspješnije predvode slijepe osobe u Visokom te da pokušaju riješiti nagomilane probleme.

“Ja ipak ne stavljam u prvi plan finansijski problem, to se kontinuirano nastavlja. Prošlu, 2016. godinu ocjenjujem kao veoma uspješnu, jer smo imale projekte koje smo realizovali i nadprosječno, zahvaljujući npr. projektu Inkluzija slijepih i slabovidnih u društvene tokove, gdje smo nabavili veći dio pomagala našim članovima posredstvom Ministarstva za rad i socijalnu politiku FBiH. Tu su bili i neki manji projekti, rekao bih, sa manjim budžetom. Nažalost, nismo redovno finansirani iz budžeta Opštine Visoko, što mi je veoma žao, jer kroz mnoge aktivnosti imamo saradnju sa Opštinom i njenu podršku, ali sve to bi moglo biti bolje pošto je za sada smatramo nedovoljnom u odnosu na ono što zaslužuje naša populacija. Po zdravstvenoj definiciji tjelesnog oštećenja, slijepe osobe spadaju među osobe koje imaju najveću invalidnost, odnosno najteže tjelesno oštećenje”, dodaje Jusić.

Za ovu godinu je u planu nekoliko aktivnosti, no realizacija mnogih od njih je pod velikim znakom pitanja, pošto su uslovi u kojima djeluje Udruženje, a to se prije svega odnosi na prostorije, veoma loši.

“U narednom periodu planiramo raditi na sticaju adekvatnih uslova za rad, jer da bi postigli sve rezultate potrebni su nam uslovi rada, uzimajući u obzir finansiranje i prostor u kojem radimo, gdje smo nabavili sportske rekvizite a nemamo ih gdje postaviti . I danas se nalazimo u trošnoj zgradi koja je neuslovna i u kojoj ne možemo da organizujemo okupljanje i druženje za naše članove, ne možemo realizovati niz projekata gdje se potrebno da se dođu ljudi i upražnjavaju sportske discipline kao što je zvučni pikado, ne možemo da organizujemo ni radionice, a ni da sačuvamo našu arhivu. Upravo zato nam je cilj da u skorijoj budućnosti riješimo problem prostora u kojem ćemo raditi i djelovati”, objašnjava predjsednik Udruženja slijepih te posebno naglašava projekt koji je dijelom realizovan u prošloj i sa kojim će se nastaviti i u ovoj godini.

U pitanju je projekt za rad na terenu sa slijepim osobama, koji je Opština Visoko djelomično finansirala, ali Udruženje slijepih želi da kontinuirano radi na tome te je apliciralo za njegov nastavak. U pitanju je jako bitan projekt za slijepe gdje je cilj obuka tzv. personalnih asistenata, njih maksimalno pet, koji će raditi sa slijepim osobama na terenu, pružati im asistenciju u svakodnevnom životu, prilikom odlaska u trgovinu, kod ljekara i slično.

“Ovim putem pozivam sve osobe koje imaju teže oštećen vid da nam se jave u Udruženja kako bi ih učlanili i pružili potrebnu pomoć na svim poljima, kako bi bili korisni članovi našeg društva”, poručio je za kraj Elmedin Jusić.

 

 

Visoko.co.ba/Vi-net


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE