BiHUstavni sud RS: Referendumom nije ugrožen interes Bošnjaka

Ustavni sud RS: Referendumom nije ugrožen interes Bošnjaka

Vijeće je, u skladu sa Ustavom i Zakonom utvrđenim nadležnostima, donijelo odluku kojom je utvrđeno da Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju Republičkog referenduma, od 15. jula 2015. godine, nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske podnio je ovome Vijeću zahtjev za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u vezi sa osporenom odlukom o raspisivanju referenduma.

Klub bošnjaka naveo je u svom zahtjevu da se povreda vitalnog interesa ovoga naroda očituje, između ostalog, u tome što se predmetnom odlukom osporavaju državne pravosudne intitucije čime se dovodi u pitanje procesuiranje natežih oblika ratnih zločina počinjenih nad bošnjačkim i drugim narodima.

Nadalje se ističe da Narodna skupština nije ovlaštena da raspiše referendum jer se tiče materije koja je u nadležnosti Bosne i Hercegovine.

Takođe, Klub Bošnjaka iznosi u svome zahtjevu da Narodna skupština nije ovlaštena da traži izjašnjenje građana o konačnim i obavezujućim odlukama Visokog predstavnika, te da je moguće neprovođenje njegovih odluka kvalifikovnao kao antidejtonsko djelovanje suprotno Ustavu BiH, a time i vitalnom nacionalnom interesu bošnjačkog naroda.

Odlučujući o zahtjevu, polazeći od odredaba Ustava Republike Srpske, odredaba Odluke o raspisivanju republičkog referenduma, te uzimajući u obzir navode Kluba delegata bošnjačkog naroda, Vijeće je ocijenilo da osporenom odlukom nisu povrijeđena prava iz okvira zaštite vitalnog nacionalnog interesa bilo kojeg konstitutivnog naroda, pa tako ni bošnjačkog.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE