Vedad Ibišević zadovoljan polusezonom u Herthi: Odigrali iznad mogućnosti

475

Napadač berlinske Herthe Vedad Ibišević doživio je igrački preporod u ovom bundesligašu, postigavši šest golova i zabilježivši pet asistencija na dva fronta.

Navalni fudbaler naše fudbalske reprezentacije nalazi se na diobi 14. pozicije liste strijelaca Bundeslige i dao je ogroman doprinos uspješnoj polusezoni tima iz Berlina, koji je osvojio treće mjesto poslije 17. kola.

Prava stvar

– Zadovoljan sam jer sam uradio pravu stvar prelaskom u Herthu. Odigrao  sam ukupno 12 mečeva. Jedina mrlja je crveni karton i zbog te gluposti  pauzirao sam četiri utakmice. Odigrali smo dobro i iznad mogućnosti. Do svakog boda smo došli velikom borbom. Ništa nismo uzeli slučajno. Biće veoma teško zadržati treću poziciju koja je možda previše za nas u ovom trenutku. Nadam se da nećemo popustiti u nastavku prvenstva, rekao je Ibišević.

Naglasio je da mu je ponovo bilo potrebno povjerenje trenera i kluba koje je stekao u Herthi po dolasku iz Stuttgarta, 30. avgusta 2015.

– Neće biti lako ostati u vrhu. Prije početka sezone, cilj je bio opstanak u Bundesligi. Veoma smo blizu da ga ostvarimo i sve preko toga je bonus. Nadam se sličnoj polusezoni i vidjećemo kako ćemo na kraju završiti.

Vrsni napadač smatra da bi plasman tima koji predvodi mađarski trener Pal Dardai u Evropu bio podvig.

– Lakše je igrati kada Evropa nije cilj. U drugom dijelu prvenstva bićemo pod pritiskom Borussije iz Mönchengladbacha, Schalkea, Bayera i Wolsburga. U 18. kolu dočekujemo Augsburg (23. januar). Nijedna utakmica nije lagana. Igramo dobro kod kuće ove sezone, mada to nije generalno prednost.

Bayern nedostižan

Ibišević je istakao da je cilj Herthe plasman u finale Kupa Njemačke.

– Realne su šanse da eliminišemo drugoligaša Heidenheim na gostovanju u četvrtfinalu. Nezgodno je igrati protiv ovakvih rivala, ali želimo u finale koje bismo igrali na svom terenu. Nismo izborili finale otkako se ono igra u Berlinu.

Kada je riječ o borbi za naslov prvaka Njemačke, Ibišević smatra da će Bayern nastaviti dominaciju.

– Bayern će biti prvak. Niko ga ne može stići, konstatovao je Ibišević.

Poželio je puno zdravlja u 2016. i što više pobjeda svojim klupskim i reprezentativnim saigračima, kao i uspjeha na privatnom planu.

Konsolidovati redove 

Strijelac 25 golova u 71 utakmici za naš državni tim smatra da je najvažniji razlog što se BiH nije plasirala na EP 2016. u Francuskoj izostanak veće želje koju je Republika Irska pokazala u mečevima baraža.

– Još se sliježu utisci. Trebamo konsolidovati redove. Sada je rano pričati o kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. U proteklim kvalifikacijama imali smo idealnu grupu, no nismo prošli na Euro. Važno je gledati sebe, a ima dugo vremena do starta novog ciklusa, rekao je Ibišević.

Favoriti na EP-u

Naš sagovornik kaže da je pozitivno što će 24 reprezentacije igrati prvi put na završnici EP-a.
– Favoriti za titulu su Njemačka, Španija i domaćin Francuska. Ima i selekcija koje debituju na evropskim prvenstvima. Moguće je da neko iz drugog plana izbori četvrtfinale ili polufinale, no mislim da će veliki timovi odlučivati o naslovu prvaka.