PreporukaVedrana Rudan o položaju žena u umjetnosti: Žena je ili kurva ili...

Vedrana Rudan o položaju žena u umjetnosti: Žena je ili kurva ili je nema

Slavna spisateljica Vedrana Rudan, rediteljka, dramski pisac i scenariskinja Staša Koprivica, konceptualna umjetnica Sandra Silađev Dinja, akademski slikar Mladen Miljanović te dobro poznato lice Ida Prester, koja je i ove godine voditeljka Demofesta učesnici su okruglog stola na temu “Žene u umjetnosti” koji se održao dana u Banjaluci u okviru pratećeg programa Demofesta.

Vedrana Rudan smatra da skupovi ovog tipa nemaju mnogo uticaja, već da žene trebaju izaći na ulicu, da razbijaju i pale da bi ukazale na položaj u kojem se nalaze, posebno u situacijama kad su im ugrožena prava, kad neko ubija žene i djecu.

“Kad se desio ovaj slučaj u Srbiji žene su trebale izaći na ulicu i j… sve po spisku srpskoj vasti. Žena je kod nas ili kurva ili je nema, i to ne samo u umjetnosti, već i u životu. Pričamo o emancipaciji žena, a sve smo mi budale, treba izaći na ulicu, ne treba prihvatati to što nam se nameće”, rekla je Vedrana Rudan.

Sandra Silađev danas je rekla da su žene u srpskom filmu predstvaljene isključivo kao seksualno objekti.

“Sve se svodi na ljepotu. Danas je važno biti lijepa glumica. Na časovima glume uči se kako da žena zavede, kako da bude senzualna, lijepa i kako da koketira. Mislim da je u glumi danas situacija mnogo gora nego ranije”, istakla je ona.

Mladen Miljanović rekao je da na Akademiji u Banjaluci ima mnogo dobrih mladih umjetnica, a situacija je i u regionu takva da su ženska umjetnička imena jaka i važna.

“Važno je istraći da je nagradu Zvonu, najznačajniji bh nagradu u umjetnosti u posljednje tri godine svaki put dobila žena. Situacija je daleko od idealne, ali žena u umjetnosti ima”, rekao je Miljanović.

Staša Koprivica smatra da živimo u vremenu kada se kroz komentare na internetu može vidjeti kakva je situacija u društvu.

“Mizoginije je uvijek bilo, samo je sad vidljiva, a to nije loše, jer neprijatelja moramo upoznati da bismo se mogli boriti protiv njega. Neprijatelj nije određena osoba, neprijatelj je sistem”, ističe Staša.

Organizatori Demofesta ranije su rekli da oni kroz festival svake godine pokreću važne teme, razgovaraju glasno o onome o čemu se u muzici i kulturi uglavnom šapuće, davali su prostor onima za koje nema mjesta pod reflektorima, da pokažu šta mogu i šta znaju.

Upravo zato su na desetom Demofestu odlučili da pokrenu važno pitanje: kakav je položaj žena u umjetnosti, a posebno muzici?

Promocija knjige Vedrane Rudan – “Muškarac u grlu”

Promocija knjige slavne regionalne spisateljice Vedrane Rudan biće upriličena u dnevnom programu banjalučkog Demofesta!

Jedanaesta knjiga, ujedno i njen sedmi roman, nosi naziv “Muškarac u grlu” i predstavlja ovu provokativnu spisateljicu u najzrelijem izdanju do sada, a promocija ovog djela će biti održana u petak 21. jula u 13 časova u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

6yka.com/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE