Naslovnica BiH Politika Vijeće Evrope...

Vijeće Evrope: Pronaći održivo rješenje za povratak demokratije u Mostar

36

 Kongres za lokalne i regionalne vlasti Vijeća Evrope (CoE) poziva vlasti Bosne i Hercegovine da usvoje izmjene Izbornog zakona BiH bez obzira na kompliciranu političku situaciju te pronađu održivo rješenje za povratak demokratije u Mostar, navodi se u dokumentu koji je Fena dobila na uvid, a uoči sutrašnje rasprave u okviru zasjedanja Kongresa za lokalne i regionalne vlasti CoE.

Predstavnici Kongresa za lokalne i regionalne vlasti CoE su boravili u BiH prošle godine tokom održavanja lokalnih izbora te nakon toga izdali set preporuka za izmjene relevantnih propisa. Oni će prezentirati informaciju sa njihovim preporukama u pogledu neophodnih reformi izbornog zakonodavstva i Statuta Grada Mostara.

– Izmjene Izbornog zakona BiH i statuta Mostara trebaju se dogovarati odvojeno. Izborni zakon ne može biti preduvjet donošenja rješenja za Mostar. Vlasti trebaju gledati interese građana Mostara – navodi se u zaključcima ove institucije.

Kako se navodi između ostalog, lokalni izbori su održani u teškim ekonomskim okolnostima i tenzijama između entiteta i države nakon referenduma u RS, a koji je „organizirao predsjednik RS Milorad Dodik, inače blizak Rusiji“. Misija Kongresa ističe da Radna grupa za izmjene izbornog zakona nije bila u mogućnosti postići značajniji napredak, jer nije bilo političke volje.

– Prema našem mišljenju, treba izbjegavati da se sve izmjene Izbornog zakona uvjetuju cijelovitim političkim dogovorom. Bolje bi bilo usvojiti strategiju donošenja nespornih promjena kako bi se postigao bilo kakav napredak. Uvjereni smo da bi to dovelo do značajnih promjena, jer se svi sagovornici slažu u vezi nekih prijedloga i naših preporuka – navedeno je u informaciji.

Kada je u pitanju situacija u Mostaru, misija Kongresa CoE zaključuje da je jedan od „mogućih razloga nepostizanja dogovora saradnja i igra između gradonačelnika Mostara i šefa finansijskog odjela.“

– Ni bošnjačke ni hrvatske stranke nemaju ozbiljnog razloga da održe izbore koji bi mogli možda promijeniti odnos političkih snaga. Ali, treba znati da uprkos tome što nema Gradsko vijeće već pet godina, situacija u Mostaru u pogledu infrastrukturnih projekata i rada vlasti, je prihvatljiva i čak se poboljšala posljednjih nekoliko godina – zaključuje se u dokumentu.

U informaciji se navodi da je HDZ BiH u maju ove godine uputio u proceduru svoj prijedlog riješenja za Mostar i amandmane na način izbora članova Predsjedništva BiH iz Federacije.

– Taj prijedlog je, faktički bio podjela Federacije na tri dijela, u jednom bi većina bili Hrvati, u drugom Bošnjaci, a u trećem bi populacija bila pomiješana. Protivnici su taj prijedlog nazvali uspostavljanjem trećeg entiteta. Obzirom da je prijedlog upućen po hitnoj proceduri, na njega nije bilo moguće davati amandmane, nije ni bilo konsenzusa o njemu – navedeno je.

Predstavnici Vijeća Evrope na koncu pozivaju sve odgovorne faktore u BiH, posebno one koji sačinjavaju Radnu grupu za izmjene izbornog zakona da poduzumu mjere za postizanje saglasnosti i usvajanje izmjena što prije.

– Kompleksnost političke situacije ne može biti izgovor da se ne usvajaju tehnička poboljšanja izbornog procesa – poručeno je, između ostalog, u dokumentu.

visoko.co.ba/Fena

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.