BiHPolitikaVijeće ministara BiH danas o izmjenama Zakona o akcizama

Vijeće ministara BiH danas o izmjenama Zakona o akcizama

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas će se na sjednici izjašnjavati o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, ali, kako je jučer potvrdio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, upitno je njegovo usvajanje.

“Neki akteri ne žele čuti argumente Saveza za promjene koji razumije važnost pitanja iz Reformske agende i važnost aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), ali i važnost razvoja infrastrukture u BiH”, mišljenja je Šarović.

Naveo je da je kroz taj zakon zatražena podrška za poljoprivredni sektor u cijeloj BiH koji je posebno ranjiv nakon adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), a dodatno povećanja cijene goriva za 15 feninga bi ih, smatra, dovelo u još nepovoljniji položaj imajući u vidu kašnjenje ionako malih podsticaja.

Nakon što je 24. marta istekao redovan rok za ispunjavanje obaveza za nastavak aranžmana, MMF je taj rok produžio do 31. marta. Usvajanje zakona o akcizama, kojim se predviđa povećanje akciza na gorivo za 15 feninga po litru, jedan je od uvjeta za nastavak aranžmana.

Pred ministrima će danas biti i Prijedlog odluke o provođenju mjera radi ostvarenja kvantitativnih kriterija i indikativnih ciljeva usaglašenih pismom namjere po Proširenom aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom za bh. institucije.

Na dnevnom redu sjednice su i nacrti zakona o izmjenama Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, kao i Zakona o administrativnim taksama.

visoko.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE