PreporukaTemeVirginia Raggi postala prva gradonačelnica Rima

Virginia Raggi postala prva gradonačelnica Rima

Kandidatkinja populističkog Pokreta pet zvijezda Virginia Raggi (Virđinija Rađi) postala je prva gradonačelnica u istoriji Rima.

Ona je prema nezvaničnim rezultatim dobila 67 posto glasova, dok je Roberto Giachetti iz Demokratske partije premijera Mattea Renzija osvojio 32 posto glasova.

Pobjeda ove mlade političarke 37-godišnje advokatice predstavljala veliki udarac za premijera Renzija, ističu analitičari.

Raggi je rekla da je glasanje “početak nove ere”. Obećala je da će se zalagati za “vraćanje legalnosti i transparentnosti u gradskim institucijama”.

Renzijeva Demokratska stranka (PD) je u prvom krugu lokalnih izbora, na kojima se biraju gradonačelnici većih italijanskih gradova, pretrpjela neuspjeh.

Analitičari takođe navode da je snažna podrška Pokretu pet zvijezda na izborima iskaz protesta zbog široko rasprostranjene korupcije.

Renzijeva Demokratska partija uspjela je da zadrži vlast u sjvernim grdovima Italije Milanu i u Bolonji.

Rezultat izbora sugeriše da bi se Renzi mogao naći u problemu oko obezbjeđivanja podrške za važan referendum o reformama koji će se održati u oktobru.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE