BiHVišegrad grad "živih lomača": U samo dvije kuće živo zapaljeno više od...

Višegrad grad “živih lomača”: U samo dvije kuće živo zapaljeno više od 140 Bošnjaka

U organizaciji udruženja “Žena – žrtva rata”, u ponedjeljak 27. juna bit će obilježena 24. godišnjica stravičnih zločina počinjenih nad Bošnjacima Višegrada, 24. godišnjica “živih lomača” u naselju Bikavac i Pionirskoj ulici, piše novinska agencija Patria.

Predsjednica Udruženja “Žena – žrtva rata” Bakira Hasečić za novinsku agenciju Patria rekla je da je Višegrad grad “živih lomača”, a da će spomen ploča u Pionirskoj ulici koja je postavljena prošle godine, trajno svjedočiti o gnusnom zločinu nad Bošnjacima Višegrada.

U naselju Bikavac, u kući Mehe i Derviše Aljić prije 24 godine zatočeno je, a potom živo zapaljeno više od 70 bošnjačkih žena i djece. Zehra Turjačanin jedina je preživjela.

Trinaest dana prije, 14. juna 1992. godine u Pionirskoj ulici, u kući rahmetli Adema Omeragića zapaljeno je također više od 70 bošnjačkih žena, djece i staraca. Senad Kurspahić je tada izgubio cijelu porodicu.

Šta je i kome mogla skriviti beba od dva dana, koja nije uspjela ni ime dobiti, a živa je zapaljena zajedno s majkom. Za njihovim posmrtnim ostacima godinama traga njen brat Redžep Tufekčić, koji je u “živoj lomači” na Bikavcu izgubio više od deset članova porodice.

Milan Lukić osuđen je u Hagu na doživotnu robiju, a Sredoje Lukić na 27 godina. Od francuskih vlasti čeka se da izruče Radomira Šušnjara Sudu BiH koji je također učestvovao u zvjerskim ubistvima nevinih žena, straraca, djece, muškaraca…

U Višegradu je bilo više od 10 „živih lomača“, kuća u kojima su masovno spaljivani bošnjački civili. U tim kućama, prema evidenciji Udruženja „Žena-žrtva rata“ broj spaljivanih žrtava kreće se od jedne do 70.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE