Lokalne TemePrivredaVISK 2016: Na okruglom stolu "Tradicija, sadašnjost i budućnost" pokrenuta incijativa za...

VISK 2016: Na okruglom stolu “Tradicija, sadašnjost i budućnost” pokrenuta incijativa za formiranje udruženja proizvođača i prerađivača kože

U okviru VISK – Visočkog sajma kože i krzna 2016. u Kulturnom centru Altindag jutros je održan okrugli stol na temu “Tradicija, sadašnjost i budućnost”.

Vildana Džafić, moderatorica i organizatorica ovog okruglog stola kazala je za visoko.ba: ” Tema je vezana za tradiciju, razvoj kožarstva općenito u Visokom, zatim tema je u vezi sa KTK, ali obuhvata i današnju situaciju – kako su organizovani današnji obrti, današnje industrijske proizvodnje i šta se dešava nakon rata, kakvi su kapaciteti, koja su naša tržišta. A naša posljednja tema je budući razvoj – kako se organizovati, kuda želimo ići, koji su naši potencijali, a želimo se pokušati i ujediniti, da napravimo neki zajednički plan, da bi nastupali na tržištu, kako bi razvijali nove proizvode. Želimo biti u korak sa savremenim tehnologijama,” Džafić je i dodala da zajedničkim radom i zalaganjem VISK može prerasti u tradiciju, gdje bi već iduće godine imali veći prostor za prezentaciju proizvoda i da se ovakav sajam ne zaustavlja samo na lokalnom nivou, već treba prerasti u regionalni ili međunarodni.

Mersed Šahinović se obratio prisutnima sa pohvalom organizacionom odboru, te je svoje izlaganje usmjerio na historiju visočkog kožarstva – od samih bogumila do visočkog giganta KTK.

Također prisutnima su se obratili i predstavnici Prevent Leathera, a učešće su uzeli i  ostali izlagači na ovogodišnjem sajmu, kao i građani koji su tu prisustvovali.

Na okruglom stolu bilo je riječi o objavljivanju neke vrste publikacije o visočkoj historiji, koja je zaista bogata. Najvažnije pitanje, tačnije incijativa koja je pokrenuta na današnjem okruglom stolu je formiranje udruženja prerađivača kože i proizvođača kožne konfekcije, obuće i galanterije. Formiranjem pomenutog udruženja visočki kožari bi zajedničkim snagama mogli lakše da se plasiraju na tržište, da organizuju kapacitete i učestvuju u prezentaciji kako svojih proizvoda, tako i samog Visokog.

 

 

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE