Visočanin Edin Tatar, golman Pogon Szczecina: Poljaci su ludi za rukometom

998

Edin Tatar, bivši golman visočke i sarajevske Bosne, te Vogošće i katarskog Al-Saada, od ove sezone nastupa u poljskoj PGNIG Superligi, gdje nosi dres Pogon Szczecina.

Tatar nije imao mogao imati bolji debi u novom klubu, a upravo naš golman najzaslužniji je za remi Pogona protiv Kielcea (27:27), aktuelnog prvaka Poljske, u prvom kolu prvenstva.

Velika razlika

U tom meču Tatar je skupio 13 odbrana, a i odbranio je posljednji sedmerac za pobjedu Kielcea i to velikom Karolu Bieleckom. Nakon jesenjeg dijela sezone Tatar je po statistici peti golman lige sa procentom odbrana od 39,7 posto. Tatar ističe da je prezadovoljan odlaskom u Poljsku i da se nije pokajao što je izabrao ekipu Pogona.

“Hvala Bogu debi nije mogao bolje proći i ta utakmica mi je smanjila pritisak. Igrali smo protiv jakog protivnika i probio sam led na sjajan način. Poslije toga mi je bilo mnogo lakše, a inače liga je profesionalna i velika je razlika u odnosu na naše prvenstvo. Ne želim ja sada omalovažavati naše prvenstvo, ali ovdje je rukomet mnogo zastupljeniji i više se cijeni kao sport, govori Tatar”, te nastavlja:

“Što se tiče Pogona, radi se o vrlo dobroj ekipi, koja ima ambicije za gornji dio tabele. Sada se nalazimo među ekipama za play-out, ali imamo dobar raspored u nastavku sezone, pa se nadamo da ćemo izboriti mjesto među osam najboljih ekipa, jer je bodovna razlika vrlo mala. Dobro smo počeli sezonu, ali onda nas je koštala kratka klupa, pa rezultati nisu bili u skladu sa očekivanjima i onim kako smo igrali u prvih pet kola.”

S obzirom na to da je ovih dana u Poljskoj počelo Evropsko prvenstvo za rukometaše morali smo pitati Tatara, kakva je atmosfera u ovoj zemlji s obzirom na to da je domaćin najboljim selekcijama Starog kontinenta.

“Poljaci su ludi za rukometom i ovdje je sve posvećeno Euru. Inače, državna reprezentacija u bilo kojem sportu im znači mnogo. Dobili su mnogo sa infrastrukturom za prvenstvo, ali se nadaju i da njihova reprezentacija može mnogo na ovoj smotri”, govori Tatar, koji smatra da je Francuska prvi favorit prvenstva, ali i da bi Španija mogla do zlata.

Smjene generacija

“Francuzi su konstantni na svim takmičenjima i teško da će neko prekinuti njihovu dominaciju. Ostale reprezentacije su u nekoj smjeni generacija i imaju problema sa povredama, dok Francuzi sve probleme stavljaju po strani i pokazaju klasu. Mislim da bi do velikog rezultata mogla i Španija, koja je na ovom takmičenju pojačana Arpadom Šterbikom i od njih očekujem bar ulazak u finale”, završio je Tatar.