Naslovnica Lokalne Teme Privreda Visočanin Eni...

Visočanin Enis Džafić, generalni direktor Željeznica FBiH: Odluke bivšeg menadžmenta su bile jako štetne za kompaniju

959
PODIJELI

Na svečanosti upriličenoj u prostorijama Željezničke stanice Sarajevo u povodu važnog trenutka u poslovanju Željeznica FBiH – ponovnog uspostavljanja željezničke putničke linije od Sarajeva prema Konjicu, Mostaru i Čapljini u svojoj izjavi za medije Visočanin Enis Džafić, generalni direktor Željeznica FBiH se osvrnuo na štetne ugovore prethodnog menadžmenta po pitanju Željeznica FBiH.

“Poznato je da su Željeznice FBiH koristile određene usluge kompanije Končar – popravke lokomotiva i nabavka niskopodnog elektromotornog voza. Te odluke tadašnjeg menadžmenta su bile jako štetne za kompaniju jer je bio apsurd pored nabavke devet talgo vozova ući u proizvodnju pilot projekta ovog voza koji je danas nama isporučen. U toku su sudski procesi. Arbitražni sud u Zagrebu je presudio u korist Končara. Mi ćemo ako bude pravnog osnova uložiti tužbu. Nažalost, tadašnji menadžment je ugovorio da nadležni sud bude u Zagrebu, a logično bi bilo da bude u Sarajevu”.

Podsjećamo, prema posljednjem izvještaju o poslovanju usvojenom u novembru 2016. godine, u 2015. godini Željeznice FBiH su zabilježile gubitak od 29.862.925 KM, kao i u 2014. kada je ostvaren negativan finansijski rezultat u iznosu od 29.511.978 KM. Ova kompanija je i najveći dužnik Poreznoj upravi FBiH kojoj po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada duguju više od 192,5 miliona KM.

Uz sve to danas je arbitražni sud pri Hrvatskoj privrednoj komori u Zagrebu donio pravosnažnu odluku prema kojoj Željeznice Federacije BiH moraju pratiti oko devet miliona KM za isporučeni Končarov niskopodni voz, koji nikada nije plaćen, a već godinama leži u depou.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.