Lokalne TemePozitivno VisokoVisočanin Ivan Kitić već nekoliko godina proizvodi pivo (FOTO)

Visočanin Ivan Kitić već nekoliko godina proizvodi pivo (FOTO)

Prva pomisao koja nam padne na um prilikom pomena piva jeste njemačka, festivali piva, krigle, ali i velike pivare, međutim u našoj zemlji u posljednjih nekoliko godina pojavilo se desetak mini pivara, a jedna od njih nalazi se u Visokom, u vlasništvu je diplomiranog pravnika,  našeg sugrađanina Ivana Kitića, i kako nam je na početku posjete otkrio, još uvijek je riječ o hobiju.

– Ideja je došla iz knjige recepata pokojne prabake Marge u kojoj sam našao i recept za pivo, a oko kuće je bio zasađen i hmelj, dok sam također saznao da je ona i pravila pivo nakon Drugog svjetskog rata i mijenjala ga za druge prehrambene proizvode. Tako je sve počelo, a nakon toga sam počeo i istraživati po brojnim forumima, te se povezao sa danas dobrim prijateljem iz Sarajeva Davorom Kučerom, uz čiju pomoć sam prije šest godina skuhao svoje prvo pivo. – ispričao nam je Ivan.

Interesantno je da je svoju mini tvornicu sam pravio i sastavljao, od krupnih dijelova, pa do kompjutera, koji je sam spajao sa uređajima i programirao posebno za spravljanje piva.

– Oprema jeste skupa, ali ako taj proces prikupljanja opreme traje nekoliko godina, onda i troškovi nisu tako veliki. Trenutno mi je ovo hobi, pa tako kada se odlučim za proizvodnju, odjednom proizvedem oko 40 litara piva, za sebe i svoje prijatelje. – istaknuo je Kitić i otkrio nam proces proizvodnje.

– Samelje se ječmeni slad, dodaje se na određenoj temperaturi sa određenom količinom vode i tako stoji sat vremena. Tada se šečeri iz ječmenog slada vežu sa vodom i nastaje slatka voda. Nakon toga se kuha sat vremena i dodaje se hmelj, a nakon što se ohladi dodaje se kvasac, to sve fermentira i nakon 20-21 dan se dobije pivo koje se pretače u boce. – otkrio nam ja način proizvodnje piva Ivan, koji je svojoj mini tvornici dao ime „P Ivo“.

O pivu, načinima proizvodnje, vrstama i stilovima piva moglo bi se pisati danima, međutim prostora je premalo da bi se pojasnile sve vrste koje se proizvode, kako u našoj zemlji tako i u svijetu.

– Kod nas postoji desetak malih pivara. Neke imaju i svoje uposlenike, ali zajedničko za sve nas je to što pivo koje proizvedemo posjeduje bolji kvalitet, svježije je, zdravije, prirodno i bez konzervansa, tako da taj kvalitet opravdava i malo višu cijenu. Danas su popularni „radleri“, osvježavajuća piva, a interesantno je da je „radler“ nastao u Belgiji i to tako što je grupa biciklista osvježenja potražila u kafani u kojoj nije bilo dovoljno piva, konobar je pomiješao pivo sa limunadom u omjeru pola-pola, a sve ostalo je historija. – ispričao nam je Ivan.

Na kraju je dodao i da tokom godine imaju i brojna druženja, na kojima se razmjenjuju iskustva, novi recepti, ali i isprobavaju nove vrste piva, da je tokom tih druženja stekao i brojne prijatelje i da je pivo povezalo ne samo ljude iz BiH, već iz cijele regije. Namjera mu je nastaviti baviti se proizvodnjom piva i u budućnosti, a da li će hobi zamijeniti ozbiljnim poslom, to još uvijek nije odlučio.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE