Lokalne TemeKulturaVisočanin Suad Hadžimehanović: Mladić sa velikom filmskom vizijom svog okruženja

Visočanin Suad Hadžimehanović: Mladić sa velikom filmskom vizijom svog okruženja

Mnogo je mladih Visočana koji su u vremenu modernih tehnologija pokušali pronaći svoje mjesto pod zvjezdanim nebom društvenih mreža, ali i nemali je broj onih koji su uspjeli u svom naumu, stvorivši neke zanimljive vrijednosti našeg društva. Nebrojeno mnogo puta portal Visoko.co.ba pisao je o ovim uspješnim mladim ljudima iz našeg grada, među kojima se nalazila i nekolicina mladih samoukih režisera, koji su učešćem na određenim filmskim festivalima i osvojenim nagradama postavili standard filmske umjetnosti u našem gradu.

Nakon TV Furde i MAKPro produkcije, koje su udarile temelje filmske umjetnosti za mlade u našem gradu, režijom se po uzoru na svoje nešto starije kolege odlučio baviti i mladi Suad Hadžimehanović. Iako je tek drugi razred nekada nadaleko poznate i čuvene Gimnazije „Visoko“, Suad iza sebe već ima nekoliko projekata na kojima bi mu pozavidjeli i profesionalci koji se filmom i montažom bave duže vremena. Ovaj mladi Visočanin u svijet umjetnosti je ušao prije tri godine, a od tada su nastali brojni projekti: nekoliko kratkometražnih filmova, video spotovi, reklame i nekoliko promotivnih videa.

– Prvi kratki film koji sam uradio nosio je naziv „Stop nasilju među djecom“, a motiv je bila trenutna situacija među mladim ljudima u BiH. Nakon toga je nastao i meni najdraži kratkometražni film „U inat bolesti – Boro Dubovina“, film koji sam režirao i napravio s ciljem da na taj način ukažem kako se jako malo pažnje posvećuje osobama sa posebnim potrebama, kao što je i slučaj sa gospodinom Borom koji boluje od multipleskleroze, a koji je opet s druge strane jako optimistična i vedra osoba. – priča nam ovaj mladi visočki umjetnik.

Nakon dva kratka dokumentarca stigao je i treći film „Ogledalo“, koji je odraz razmišljanja mladih osoba današnjice, te poseban kratkometražni film „Mili – Arnautovići – Visoko“.

– Posljednji urađeni film posvetio sam svom rodnom gradu Visokom i svojoj jedinoj domovini Bosni i Hercegovini. Cilj filma je promocija i afirmacija historijskih znamenitosti BiH i Visokog, tačnije lokacije krunidbenog i grobnog mjesta bosanskih kraljeva Mili koje se nalaze nedaleko od Visokog i koje se jako rijetko pojavljuju u našoj javnosti. – kazuje Suad.

Pored brojnih do sada realiziranih projekata Suad u glavi uvijek ima nove ideje koje čekaju realizaciju, a kako nam je kazao, na ovome nema namjeru da se zaustavi. I u budućnosti mu je namjera stvarati, režirati i snimati, a ukoliko nastavi ovim tempom i do sada pokazanim kvalitetom, sigurni smo da će Visoko u budućnosti dobiti režisera za kojeg će se čuti mnogo dalje od granica Visokog i Bosne i Hercegovine.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE