Lokalne TemePozitivno VisokoVisočanka u Velikoj Britaniji - Alina Smajlović: Kad radiš ono što voliš...

Visočanka u Velikoj Britaniji – Alina Smajlović: Kad radiš ono što voliš i što te zanima, ne stavljaš nedostatke u prvi plan

Alina Smajlović, po struci BSc inžinjer mašinstva, smjer Odbrambene tehnologije, student završne godine master studija na Mašinskom fakultetu u Sarajevu u fazi izrade završnog rada (ponovo Odbrambene tehnologije) i dugogodišnji član Odreda izviđača ‘Visoko’, a trenutni kadet OSBiH na Royal Air Force koledžu u Cranwellu, u Velikoj Britaniji – dala je intervju za Bellspiration . Alina je zaljubljenik u prirodu i sport, a posebno u skijanje i stolni tenis.

Pročitajte šta je ova mlada Visočanka odgovorila:

2. Ti si studirala Mašinski fakultet, smjer Odbrambene tehnologije, a sada se nalaziš u Kraljevskoj zrakoplovnoj akademiji u Velikoj Britaniji. Možeš li nam objasniti otkuda sklonost ka takvim profesijama i šta te motivisalo da doneseš odluku o odlasku?
Uvijek težim da probam i uradim nešto što nikad nisam, ili što se dosta ljudi ne bi usudilo. Volim izazov! Sam odabir smjera na fakultetu bio je korak u nepoznato, jer nikad ranije nisam imala dodira, a ni bilo kakvog znanja o oružju, municiji, eksplozivima itd., ali jako brzo sam se “našla” u tome. Nije postojao predmet koji mi nije bio zanimljiv za izučavanje. Također, od malena sam imala želju da se pridružim vojsci (ovo nije šuplja priča stvarno :D). Vidjela sam konkurs OSBiH za školovanje kadeta na Kraljevskoj zrakoplovnoj akademiji u Velikoj Britaniji, odlučila da pokušam i sad sam tu gdje jesam i nadam se da ću znanjem stečenim ovdje u budućnosti moći pomoći u razvoju naših OS.
3. Profesija koju si odabrala je vrlo neobična za žene. Da li smatrate da su žene u sektoru sigurnosti ravnopravne sa svojim muškim kolegama?
Ja profesije nikada nisam dijelila na muške i ženske. Iskreno mislim da svako ko hoće i trudi se da radi neki posao treba da ima podršku, neovisno o spolu. Od srednje škole, pa evo sve dosad, sam u oblastima koje nisu tipične za žene, ali nikad se nisam osjetila manje ravnopravnom, tako da sam mišljenja ako pokažeš da si sposoban da nešto radiš, nema razloga za neravnopravnost.

4. Koje su prednosti i nedostaci posla kojim se bavite?
Ja sam još uvijek na obuci za oficire, tako da ne mogu puno reći o prednostima i nedostacima posla koji me čeka nakon ovog kursa, ali sam mišljenja kad radiš ono što voliš i što te zanima ne stavljaš nedostatke u prvi plan. Ima i odricanja, i donošenja nekih izbora, ali sve se isplati na kraju.

5. Šta misliš o današnjem stanju mladih i nedostaje li mladima hrabrosti da prate svoje snove?
Definitivno mislim da nedostaje. To mi je dokazao i slab odziv mladih na konkurse OSBiH za školovanje na stranim akademijama. Generelno vlada neki pesimizam kod mladih u našoj državi. Dok sam ja odlučila da se prijavim na konkurs i pokušam, mnogi su mi govorili da uzalud pokušavam, umjesto da su i sami isto uradili.

6. Imaš li poruke za mlade ljude, a posebno djevojke koje imaju želju da se bave profesijom koju si ti odabrala?
Poruka je da se trude i budu ustrajni u svojim ciljevima. Ne može biti bolje ako samo sjedimo i pričamo kako nam je loše stanje. Što se djevojaka i ove profesije tiče, ako je to ono što zaista žele u životu, moja preporuka je i da krenu tim putem, jer još uvijek je mnogo mali broj žena u ovoj profesiji.

 

visoko.ba/bellspiration.blogspot.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE