Lokalne TemeSaopćenjaVisočke večeri muzike: Muzička oaza za Visočane

Visočke večeri muzike: Muzička oaza za Visočane

Nakon što je u proteklom mjesecu otkazan dugo najavljivani festival Dani Avde Smailovića, zbog privatnih razloga porodice ovog velikog bh. kompozitora, organizator festivala Bartolomej Stanković najavio je zamjenski program u okviru kojeg će biti upriličene neke od aktivnosti koje su planirane za dane festivala. “Visočke večeri muzike”, kako je nazvan taj zamjenski program, bit će održan naredne sedmice u Visokom, kao svojevrsna promocija muzike i pozitivnih vrijednosti u našem gradu, a na adresu našeg portala, koji je jedan od prvih medijskih pokrovitelja otkazanog festivala i novog projekta poznatog visočkog pijaniste Bartolomeja Stankovića, jučer je stigao i zvaničan dopis organizatora, sa detaljnim pojašnjenjima programa, što možete pročitati u nastavku.

visocke veceri muzike (2)

“U Visokom će se od 09. do 11. maja održati festival Visočke večeri muzike. Na programu festivala naći će se koncert MUZIKA ISLAMA, prezentacija ČAROBNE GODUŠKE FRULE kao i koncert UČENIK I UČITELJ.

Na koncertu MUZIKA ISLAMA, koji će se održati 09. maja (ponedjeljak) s početkom u 19:00 sati u Kulturnom centru Altindag – Visoko, nastupit će eminentni interpretatori islamske duhovne muzike kao što su kantautor i operni pjevač Latif Moćević uz pratnju Džemšida Hodžića, zatim Behaija ef. Zeherović uz pratnju Mahira Provalića, Hikmet Hadžiabdić, Nermin ef. Bahtanović, Hor Medrese „Osman ef. Redžović“ pod vodstvom Edina Fazlića Fatiha te Hor Sejfullah iz Konjica. O muzici u Islamu govorit će prof. Dženan Handžić, prof. dr. Džemaludin Latić, Fra Ivo Marković kao i hafiz Sulejman Bugari. Na početku koncerta prisutnima će se obratiti i glavni imam Medžlisa IZ Visoko Ibrahim ef. Hadžić, a nastupit će i gosti iznenađenja.
Na koncertu će biti riječi o muzici u Islamu, zašto postoje tvrdnje da je zabranjena, o historijskom razvoju ilahije, modernim interpretacijama, ali i zloupotrebi muzike i lošem prakticiranju iste u Islamu.

Multimedijalna prezentacija ČAROBNE GODUŠKE FRULE održat će se u utorak, 10. maja s početkom u 19:00 sati u Kulturnom centru Altindag-Visoko. Poznate i priznate goduške frule graditelja Vehaba Halilovića predstavit će istaknuta magistrica etnomuzikologije Lejla Džambazov, koja će ujedno biti i moderator ove zanimljive večeri. Izrada tradicionalnih muzičkih instrumenata danas predstavlja veliki izazov, jer pojavom savremenih trendova zanimanje za ovu vrstu instrumentalne prakse je opalo, te su danas vrlo rijetki njihovi graditelji. Izuzetak je Vehab Halilović iz Goduše koji je sačuvao od zaborava stari način izrade frula, te će ovom prilikom i govoriti o samom procesu izrade, ali i načinima očuvanja tradicijskih vrijednosti.  Interaktivna diskusija će objediniti različite ljubitelje, čuvare i izvođače tradicijske muzike BiH. Program će dodatno obogatiti svojim prisustvom graditelj frula i frulaš iz Vogošće-prof. Fadil Durgut, frulaš Adem Fišo (KUD Ivan Planina) iz Tarčina, te specijalni gosti iznenađenja.

Koncert UČENIK I UČITELJ održat će se u srijedu, 11. maja s početkom u 18:00 sati u Kulturnom centru Altindag-Visoko, a u svom punom sjaju predstavit će se ŠOMO „Avdo Smajlović“ Visoko sa svojim sadašnjim, ali i bivšim učenicima. Sadašnji učenici, uspješni takmičari na Federalnim i Internacionalnim takmičenjima predstavit će se u solističkim i kamernim nastupima, a na kraju i sa veličanstvenom horskom izvedbom pod ravnanjem prof. Bahrije Šabanović.
Sjajnim izvedbama sadašnjih učenika ŠOMO „Avdo Smajlović“ pridružit će se i bivši učenici, sada uspješni studenti Muzičke akademije u Sarajevu, nastavnici u istoj ustanovi, ugledni članovi Sarajevske filharmonije, kao i profesori na srednjim školama i Muzičkim akademijama.

Festival Visočke večeri muzike su podržali Općina Visoko (generalni pokrovitelj), Federalno ministarstvo kulture i sporta, Medžlis IZ Visoko, kao i visočki privrednici: VISPAK d.d., Muzuri d.o.o., Milano Visoko, Otrant-šped d.o.o. i Nerzz-Bešlagić d.o.o.”


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE