Lokalne TemePozitivno VisokoVisočki gimnazijalci u humanoj misiji: Prave sapune i svijeće kako bi prikupili...

Visočki gimnazijalci u humanoj misiji: Prave sapune i svijeće kako bi prikupili novac za ekskurziju

Ideja o pravljenju proizvoda za prodaju u visočkoj gimnaziji javila se prije četiri godine tako što je 50. generacija učenika napravila projekat s kojim su se prijavili na takmičenje “Kreditiraj-Volontiraj”. Nakon osvojene novčane nagrade krenuli s novim projektima, a sa svojim proizvodima izašli su i na privredni sajam ZEPS u Zenici gdje su uspjeli zaraditi određenu sumu novca i otišli umjesto na jednu, na dvije ekskurzije u jednoj školskoj godini.

Profesorica hemije Amra Hrnjić u razgovoru za Klix.ba govori kako su učenici pravljenjem proizvoda uspjeli realizirati i humanitarne akcije pomoći profesorici koja je bila oboljela od karcinoma, a ove godine odlučili su praviti sapune, labela i svijeće kako bi osigurali novac za učenike koji nisu u mogućnosti finansijski priuštiti sebi odlazak na ekskurziju.

“Ove godine prirodno odjeljenje ima 20 učenika od čega pet ne može ići na ekskurziju. Radi se o odjeljenju koje je predobro i imaju samo odlične i vrlo dobre učenike koji se takmiče na brojnim takmičenjima. Sve ovo radimo zajedno i znali smo da će nam dosta novca trebati za ekskurzije učenicima. Krenuli smo polovinom decembra, a do februara smo uspjeli prikupiti novac za jednu ekskurziju”, izjavila je Hrnjić.

Pomoć u realizaciji ovog projekta pružila im je i Općina Visoko koja im je na bazaru obezbijedila besplatan prostor. Kako bi što prije prikupili novac, osim prodaje sapuna, svijeća i labela, učenici prave i kolače koje prodaju kako bi što prije prikupili potreban novac.

“Oni su to zaslužili, a mi dajemo sve od sebe. Zamolila bih građanstvo da kupuju proizvode od naše djece. Na ovome radimo već četiri godine i svi proizvodi su na prirodnoj bazi. Za proizvodnju labela vosak i med su nam donirali pčelari, apoteka ‘Neira’ nam donira hemikalije i kutije za pakovanje, a u čitav projekat uključena je škola i vijeće roditelja”, dodala je Hrnjić.

Visočki gimnazijalci u ponudi imaju dekorativne sapune, labela i svijeće koji su napravljeni bez aditiva koji štete ljudima.

Amar Alijagić sa svojim školskim kolegama svake subote je u gimnaziji gdje pripremaju nove proizvode koje prodaju na sajmu, a koje je moguće kupiti i u školi.

“Cilj nam je sakupiti novac za kolege jer zaista svi smo kao jedna velika porodica koja želi svojim članovima sve obezbijediti. Krenuli smo praviti i kolače kako bismo ubrzali taj proces i nadamo se da ćemo uspjeti u tome. Naša okupljanja, osim pravljenja sapuna, nam omogućavaju i konstantnu komunikaciju, a i radimo nešto što je humano. Nismo toga bili toliko svjesni dok ove godine nismo došli u situaciju da novac prikupljamo za naše kolege iz razreda”, Izjavio je Alijagić.

Cijene proizvoda su pristupačne novčanicima bh. građana, a kreću se od 2 do 10 KM. Moguće je izvršiti i narudžbu željenih proizvoda, kao i lično kupiti u gimnaziji u Visokom.

Visoko.co.bs/Klix.ba

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE