Lokalne TemeSportVisočki rukomet slavi 63. rođendan

Visočki rukomet slavi 63. rođendan

”Mi sebi ne možemo dopustiti čin zaborava  onih koji su svoje djelo ostvarivali u borbi za ljudskiji i ljepši život čovjekov”, lijepa je misao jednog Visočanina, Božidara Stanišića, iz predgovora knjige “Kroz lupu – muški rukomet u Visoko, autora Zdenka Antovića.

Dakle, priča počinje još davne 1954. godine u zbornici Državne realne gimnazije u Visokom, koja je tada egzistirala u sklopu Franjevačke klasične gimnazije u Samostanu sv. Bonaventura, a cijelu ideju začeli su profesori u ovoj visočkoj gimnaziji: Ferid Semić, Jović Vladimir i Markotić Petar Pero sa svojim kolegama, koji su se odlučili da baš te godine, na 19. februar, oforme Sportsko društvo “Mladost”, koje je u svom sastavu, kao najznačajniju, nosilo rukometnu sekciju. Između prijedloga imena Društva: “Plamen”, “Zvijezda” i “Mladost”, opredijelilo se za ovo posljednje, na inicijativu nastavnika Semić Ferida, koji je u Visoko donio niz pozitivnih iskustava iz rada društva pod tim imenom pri Višoj fiskulturnoj školi u Zagrebu, gdje je studirao.

Naravno, iako su mnogi sportovi bili razvijeni u to vrijeme, postoji jedno validno objašnjenje zašto je rukomet preovladavao u ovom sportskom društvu – jer je tada za fratre nogomet bio, na neki način, zabranjeni sport, zbog čega su se oni okrenuli drugom sportu, kojemu ih je podučio profesor tjelesnog odgoja Ferid Semić, koji je tokom studija u Zagrebu upoznao rukomet i postao veliki zaljubljenik ovog sporta. Nadalje, iz ovog sportskog društva razvijati će se kasnije dobro poznati Rukometni klub “Bosna”, koji će kasnije dobiti ime glavnog finansijera, privrednog giganta Vitexa iz Visokog… Sportsko društvo ”Mladost” takmičilo se od osnivanja, 1954. godine do 15. marta 1960., kada preuzima ime ”Bosna”, zatim od 11. maja 1970. do 3. jula 1991. klub je nosio ime ”Vitex” Visoko, a od tada, ponovo “Bosna’”.

Zanimljiva je također i činjenica da je 19. februara, ali samo par godina poslije, 1961. godine odigran prvi međunarodni, rukometni susret u Visokom na igralištu Kraljevac, na kojemu je RK “Bosna” izvodila svoje treninge nakon prelaska iz franjevačkog samostana, a susret je odigran između ekipa RK “Bosna” Visoko i selekcije francuskog Univeriteta iz Lila.

O uspjehu visočkih rukometaša ne svjedoči samo Visoko ili Bosna i Hercegovina, svjedočila je cijela Jugoslavija, ali i Evropa.

No, da ne bismo se previše posvetili historiji, ova priča iz 1954. godine nastavlja se i 63. godine poslije, sinoć su veterani RK Bosne odigrali utakmicu podsjećajući nas i na evropske utakmice sa Metkovićem, a tu je mlada ekipa visočkih rukometaša, naši jesenji prvaci Prve lige Federacije koji se intenzivno pripremaju za nastavak sezone i osvajanje titule. Nakon dominacije u prvom dijelu takmičenja, spremni su da i do kraja sezone izbore povratak u Premijer ligu BiH.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE