Naslovnica Lokalne Teme Staro Visoko Visoko na vel...

Visoko na velikom platnu: Mala škola Kraljevac prije 51 godinu

452
PODIJELI

Veliki broj velikih filmskih ostvarenja je snimljen u Visokom, kako malim djelom i ponekom scenom tako i sa glavninom radnje. Emir Kusturica u vrijeme dok je još bio drugačiji i dok su mu filmovi bili puno bolji i nagrađivaniji čest je gost bio Visokog, tačnije suprugine porodične kuće i Seje Vampe. Čak je u naš grad dovodio i Džonija Depa u vrijeme njegove najveće popularnosti.

Međutim puno prije svjetski poznatog bivšeg sarajevskog reditelja u Visokom su se također snimali filmovi. Prije više od pedeset godina na Kraljevcu kod tzv. “Male škole” su snimane scene za film “Sretni umiru dvaput”. Bio je to jugoslovenski crno-bijeli ratni film snimljen 1966. godine u režiji Gojka Šipovca. Radnja se događa 1943. između bitke na Neretvi i bitke na Sutjesci i prikazuje grupu partizana koja se našla razdvojena od svoje brigade nakon što su, prelazeći u rijeku, upali u četničku zasjedu.

Scenarista filma je Bojan Jovanović, a glavni glumci su bili Pavle Vujisić, Kole Angelovski, Snežana Nikšić, Dragomir Bojanić Gidra, Aleksandar Stojković i Dragomir Felba.

Legenda kaže da je Pavle Vujisić kod Mustafe Karavdića popio gajbu pive.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.