Lokalne TemeStaro VisokoVisoko na velikom platnu: Mala škola Kraljevac prije 51 godinu

Visoko na velikom platnu: Mala škola Kraljevac prije 51 godinu

Veliki broj velikih filmskih ostvarenja je snimljen u Visokom, kako malim djelom i ponekom scenom tako i sa glavninom radnje. Emir Kusturica u vrijeme dok je još bio drugačiji i dok su mu filmovi bili puno bolji i nagrađivaniji čest je gost bio Visokog, tačnije suprugine porodične kuće i Seje Vampe. Čak je u naš grad dovodio i Džonija Depa u vrijeme njegove najveće popularnosti.

Međutim puno prije svjetski poznatog bivšeg sarajevskog reditelja u Visokom su se također snimali filmovi. Prije više od pedeset godina na Kraljevcu kod tzv. “Male škole” su snimane scene za film “Sretni umiru dvaput”. Bio je to jugoslovenski crno-bijeli ratni film snimljen 1966. godine u režiji Gojka Šipovca. Radnja se događa 1943. između bitke na Neretvi i bitke na Sutjesci i prikazuje grupu partizana koja se našla razdvojena od svoje brigade nakon što su, prelazeći u rijeku, upali u četničku zasjedu.

Scenarista filma je Bojan Jovanović, a glavni glumci su bili Pavle Vujisić, Kole Angelovski, Snežana Nikšić, Dragomir Bojanić Gidra, Aleksandar Stojković i Dragomir Felba.

Legenda kaže da je Pavle Vujisić kod Mustafe Karavdića popio gajbu pive.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE