Naslovnica Lokalne Teme Politika Visoko sa sed...

Visoko sa sedam ostalo na pet zastupnika u Skupštini ZDK, a Skupština već duže vrijeme radi bez dva zastupnika

459
PODIJELI

Nakon Općih izbora 2014.godine na krilima slogana “Glasaj visočki”, nakon dugo vremena Visoko je postalo značajan politički faktor u Skupštini ZDK. Od 35 izabranih zastupnika u 12 gradova našeg kantona čak sedam ih je bilo iz Visokog. ASDA, SBB, SDA, DF i BPS dobili su zastupnike. Amir Ganić i Mufid Bečarević (ASDA), Meldina Ugrak, Kemal Mušinbegović (SBB), Lejla Imamović (DF), Senad Karavdić (SDA) i Senad Trako (BPS) bili su kandidati koje su Visočani poslali u zakonodavnu vlast kantona da brane interese Visokog.

Tri godine poslije, od prvobitnih sedam, ostalo je pet Visočana, a Skupština djeluje i radi sa 33 zastupnika.

Prvo je Senad Trako, dotadašnji predsjedni OO BPS Visoko, 27.augusta prošle godine uhapšen u sklopu akcije “Bosna”. Od tada do danas BPS u Skupštini nema svog zastupnika.

A zatim je 04. februara ove godine Mufid Bečarević (ASDA) postavljen na radno mjesto inspektora za požare i eksplozije Inspektorata MUP-a ZDK. Bečarević je stupanjem u državnu službu izgubio daljnje pravo bavljenja politikom i na taj način automatski mu je prestao i zastupnički mandat u Skupštini kao i sve funkcije unutar ASDA gdje je bio član Izvršnog odbora ASDA Visoko kao i član KO ASDA ZDK.

Umjesto Mufida Bečarevića na mjesto zastupnika ASDA kao naredni sa liste bi trebao doći Elvedin Delić iz Kaknja, inače aktuelni vijećnik u novom sazivu OV Kakanj.

Dok bi u slučaju da Senad Trako izgubi mandat situacija bila malo interesantnija. Novi zastupnik BPS-a kao naredni sa liste u Skupštinu ZDK trebalo bi da uđe Šefik Šeper iz Zenice koji je bio i nosilac liste BPS-a za Skupštinu ZDK 2014.godine, međutim kako saznaje Visoko.co.ba u tom slučaju bi nastupilo aktiviranje ugovora i mjenice jer je navodno promijenio dres. Isti je slučaj sa narednom sa liste nakon njega, Hadžić Sanelom iz Kaknja, kao i sa Halimom Derviševićem iz Visokog, koji je prešao u ASDA. Tako da bi jedini zastupnik BPS-a u Skupštini ZDK postao ničim izazvan Abdulahović Ismet iz Vareša.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.