Visoko / Škole bez energenata, upitan početak nastave, ministar prebacuje odgovornost

1013

Problem sa grijanjem osnovnih škola u Visokom i dalje je aktuelan, tako da je početak nastave u drugom polugodištu u većini ovih obrazovnih institucija pod znakom pitanja.

Krajem prošle godine, pisali smo o Osnovnoj školi “Safvet Beg Bašagić” iz Visokog koja nije imala grijanje, a djeca su učila u hladnim prostorijama. Međutim, ovaj problem je bio privremeno riješen tako što je jedan od roditelja posredstvom svoje privatne firme osigurao lož ulje za zagrijavanje škole.S dolaskom 2017. godine, problem s grijanjem proširio se i na ostale škole, te se mnogi Visočani pitaju da li će njihova djeca sjesti u tople ili hladne klupe u učionicama.„Pred kraj prvog polugodišta morali smo skračivati nastavu jer djeca i nastavno osoblje nisu mogli izdržati hladnoću. Nažalost, već tada smo morali štedjeti sa energentima i reducirati grijanje s obzirom da smo dobili 30 posto ugovorenih potreba za cijelu školsku godinu što je nedovoljno da bi se nastava normalno odvijala u zimskom periodu.“, govori nam Senad Zukan direktor OŠ “Musa Ćazim Ćatić” iz Velikog Čajna kod Visokog.

Po njegovim riječima, tokom zimskog raspusta koji je na snazi, morali su skroz ugasiti grijanje tako da je došlo do smrzavanja vode u cijevima usljed čega su pojedine popucale, te je ovih dana menadžment primoran rješavati i ovaj problem.

Najveći apsurd u ovome svemu jeste, kako nam kaže, što je menadžment ove obrazovne institucije primoran da moli da im se dostave neophodni energenti koji su im odobreni kroz Budžet ZDK-a i koji su plaćeni.I Osnovna škola „Kulin Ban“, koja se nalazi u centru Visokog, pred početak drugog polugodišta nalazi se pred dilemom da li da odgodi početak nastave s obzirom da i oni skoro pa nemaju energenata za grijanje.

„Ministarstvo obrazovanja, kulture i sporta ZDK je sklopilo ugovor na početku školske godine sa dobavljačima uglja i lož ulja za naše potrebe, međutim do ovoga trenutka nama je isporučena jedna trećina naših potreba koje su usljed ovih niskih temperatura pri kraju.“, priča nam Ramiz Brkić direktor OŠ „Kulin Ban“ Visoko.
Iz resornog ministarstva, prema svim školama na području Visokog  je poslan dopis preko kojeg svu odgovornost u vezi obezbjeđivanja energenata prebacuje na menadžmente škola.Kako je za Radiosarajevo.ba istakao Ramiz Brkić, kroz ovaj dopis ministar Mensur Sinanović je naložilo direktorima škola da sklope ugovore sa novim dobavljačima energenata, a plaćanje će izvršiti resorno ministarstvo naknadno, što može predstavljati nezakonitu radnju jer se nabavke energenata vrše tenderski na početku školskih godina i to može učiniti samo resorno ministarstvo.Do početka drugog polugodišta u osnovnim školama u ZDK-u ostalo je nešto manje od dvije sedmice, da li će nastava uopće početi u Visokom znat će se ubrzo. Do tada, nastavna osoblja većine škola na prostoru ove općine u neuslovnim prostorijama pripremaju plan i program za novo polugodište.
visoko.ba/radiosarajevo.ba (Naim Kavazić)