BiHPolitikaVjerujem u EU za razliku od Dodika koji je opterećen Sanaderovim primjerom

Vjerujem u EU za razliku od Dodika koji je opterećen Sanaderovim primjerom

Očigledno je da pojedincima ne odgovaraju evropske vrijednosti. U Evropskoj uniji ne može se desiti da propadnu tri banke a da pri tome niko ne snosi odgovornost. U Evropskoj uniji ne može se desiti da političari budu basnoslovno bogati, a da nemaju porijeklo novca za svoju imovinu. U zemljama Evropske unije ne možete se baviti kupovinom narodnih poslanika, a poslije toga da te iste afere zataškavate, naglašava Govedarica u intervjuu za Vijesti.ba.

VIJESTI.BA: Kazali ste da niste ohrabreni svime što ste čuli na sastanku predstavnika bh.političkih stranaka sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini. Šta Vas je najviše obeshrabrilo?

GOVEDARICA: Tačna moja formulacija glasila je da mi je drago što sam čuo za iznešene stavove, ali da sam i pored svega na jedan određen način obeshrabren. Drago mi je što sam čuo da su stranke opredjeljene za evropski put ove zemlje, ali sa druge strane, stičem utisak da je riječ o deklarativnim stavovima. Očigledno je da pojedincima ne odgovaraju evropske vrijednosti. U Evropskoj uniji ne može se desiti da propadnu tri banke a da pri tome niko ne snosi odgovornost. U Evropskoj uniji ne može se desiti da političari budu basnoslovno bogati, a da nemaju porijeklo novca za svoju imovinu. U zemljama Evropske unije ne možete se baviti kupovinom narodnih poslanika, a poslije toga da te iste afere zataškavate.

Ja zaista iskreno vjerujem u evropske vrijednosti za razliku od Dodika koji je opterećen Sanaderovim primjerom nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju. Uvjeren sam da su i Dodik i Izetbegović najveći kočničari evropskih integracija, jer njima ne odgovara uređeno društvo kako je ono definisano u mnogim zemljama evrospke zajednice. U takvom društvu oni bi bili apsolutni gubitnici.

VIJESTI.BA: Predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik optužio je Vas i potpredsjednika PDP-a da ste tom prilikom stanje u RS predstavili težim i da ste ovaj sastanak iskoristili za pokušaj „niskog političkog obračuna“. Kako odgovarate na ove optužbe? 

GOVEDARICA: Šta drugo očekivati od Milorada Dodika čija nas je decenijska politika dovela do ruba propasti. Pozvao sam se na izvještaj o napretku Evropske komisije koji je objavljen prošle godine, a koji ozbiljne primjedbe stavlja na račun javnih servisa. U tom izvještaju je RTRS okarakterisan kao medij koji je u službi aktuelne vlasti. Iznio sam ozbiljne primjedbe na uređivačku politiku RTRS-a čiji su kreatori ljudi koji su nekada radili u Dodikovim kabinetima.

To nisu napadi na Republiku Srpsku već na režim koji opstaje zahvaljujući takvoj uređivačkoj politici. Prisjetimo se svojevremeno, generalnog direktora RTRS-a Rajka Radovanovića, koji je po dolasku na to mjesto iznio nevjerovatne primjedbe na rad ove medijske kuće. Poslije toga, Radovanović je bio ekspresno smijenjen sa pozicije generalnog direktora.

VIJESTI.BA: Još jedna Dodikova optužba stiže na račun čelnika SDS-a. Naime, on je nedavno pozvao članove stranke na čijem ste čelu da se udalje od, kako je rekao, politika SDS-a koje nisu u interesu RS, već u interesu grupa okupljenih oko Mirka Šarovića i Mladena Bosića. Kako komenarišete ove Dodikove teze?

GOVEDARICA: To je potpuna zamjena teza. Mislim da bi istaknuti funkcioneri SNSD-a trebali da se udalje od politika koje isključivo sam u SNSD kreira Milorad Dodik. Opšte je poznata stvar da je on apsolutni kontrolor realizacije svih politika u SNSD-u koje su Vladu RS dovele u bezilzaznu situaciju, a Republiku Srpsku dovele na rub ekonomskog ambisa. Dodik je svoju političku sudbinu poistovijetio sa sudbinom SNSD-a, a isto pokušava da uradi i sa sudbinom Republike Srpske. Dodik i grupa pojedinca uzurpirali su institucije i protiv takve politike se bori SDS.

VIJESTI.BA: S druge strane, šta možemo zaključiti o politici aktuelne vlasti u RS, uzimajući u obzir nedavni izvještaj CCI-a u kojem se navodi da je aktivnost poslanika NSRS u predlaganju zakona vrlo skromna? Naime, u ovom kontekstu, CCI naglašava da su četiri zakona predložena od opozicije jedini doprinos u 2016. godini, ali da su sva četiri prijedloga odbijena u Skupštini, uključujući i one koji su predviđali smanjenje privilegija političara, kroz ukidanje “bijelog hljeba“. 

GOVEDARICA: Aktuelna vlast nema rješenja i pokazuje bezidejnost i nesposobnost da vodi Republiku Srpsku. Njihova politika se svela isključivo na ogromna kreditna zaduženja kojima pokušavaju da kupe socijalni mir u Republici Srpskoj. Republika Srpska bilježi trenutno najveći nivo otplata spoljnog i unutrašnjeg duga i nažalost taj trend iz godine u godinu se drastično povećava. Ekonomska politika Vlade je postala zavisna od kreditnih zaduženja i ona se ponaša kao ovisnik od narkotika kome je potrebna nova doza. Opozicija u svemu tome ima zadatak da bude korektivni faktor i nemoguće je u potpunosti preuzeti u Narodnoj skupštini RS ulogu Vlade jer to na kraju krajeva nije posao opozicije. I sami ste konstatovali da određeni predlozi koji su dolazili od opozicije nisu imali podršku u NSRS.

VIJESTI.BA: Osvrnimo se i na djelovanje SDS-a u institucijama na nivou BiH. Poslanici su najavili da će prisustvovati sjednicama Parlamenta BiH, ali da neće glasati, izuzev o tačkama koje su u interesu RS i srpskog naroda. Tako su se ponašali i na današnjoj sjednici Predstavničkog doma, na čijem je dnevnom redu, između ostalog, bilo i davanje saglasnosti za ratifikaciju Amandmana 1 na ugovor o finansiranju između BiH i RS i Evropske investicione banke, koji se odnosi na Projekat bolnice u RS. 

GOVEDARICA: Smatramo da nije dobro napuštati zajedničke institucije jer su to institucije koje pripadaju i srpskom narodu. Na krizu koju je izazvao Izetbegović svojim vaninistitucionalnim i antidejtonskim djelovanjem ne smijemo odgovoriti na isti način, jer bi u tom slučaju kompletna kriza koju je izazvao Izetbegović prešla u dvorište Republike Srpske i mi bismo bili optuženi za rušenje dejtonskih principa. SNSD može bojkotovati sjednice i mi im to ne branimo ali smatramo da Republika Srpska mora da vodi odgovornu nacionalnu politiku.

Ne postoje demokratski uslovi za normalan rad, ali i pored toga mi ćemo da učestujemo u radu Parlamenta BiH, ali prilikom glasanja nećemo dati svoju podršku zakonskim prijedlozima i sve ćemo staviti na čekanje do drugog kruga za glasanje. Nadamo se da će oni koji su izazvali krizu i koji je žele produbiti zarad sitnih političkih interesa na ovaj način shvatiti našu poruku i učiniti sve kako bi izašli iz krize koja nije u interesu naroda koji živi i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH. Kriza je isključivo u interesu pojedinca i njihovih destruktivnih politika.

VIJESTI.BA: Nakon sastanka sa visokom predstavnicom Mogerini, izjavili ste da Vam je drago što je Bakir Izetbegović spreman ostaviti prošlost iza i okrenuti se radu na budućnosti BIH. Šta znači ova Vaša izjava u kontekstu ranije najave da SzP prekida svaku saradnju sa Bakirom Izetbegovićem? Je li nakon sastanka došlo do promjene stava po ovom pitanju?

GOVEDARICA: Naravno da mi je drago, ali poslije svega ja ne vjerujem Izetbegoviću. Prostor za povjerenje Izetbegović bi mogao izgraditi jedino ako bi prekinuo svoje vaninstucionalno djelovanje. S druge strane, vrijeme će pokazati koliko se Izetbegović može okrenuti budućnosti i ostaviti prošlost iza sebe koja može samo da predstavlja potencijalni izvor konflikta u BiH. Saradnja sa Izetbegovićem je nemoguća dok se kriza koju je izazvao ne razriješi. Krizu može razriješti on ili Međunarodni sud pravde. Ukoliko krizu Međunardoni sud pravde bude riješio negativno po Izetbegovića, onda on mora biti svjestan da snosi veliku odgovornost i u tom slučaju bilo bi moralno da podnese ostavku na mjesto člana Predsjedništva BiH.

VIJESTI.BA: Jeste li razgovarali sa Izetbegovićem na sastanku?

GOVEDARICA: Ne.

VIJESTI.BA: Šta mislite o kandidaturi Aleksandra Vučića i mislite li da će pobijediti na predsjedničkim izborima u Srbiji?

GOVEDARICA: Smatram da je Srpska napredna stranka izabrala najboljeg kandidata za predsjednika Srbije. Pitanje izbora predsjednika Srbije je na njenim građanima. Takođe mislim da se stranke iz Republike Srpske ne trebaju miješati u izbore u Srbiji kao što je to na jedan bezobziran način uradio Milorad Dodik kada je na prošlim predsjedničkim izborima podržao Borisa Tadića. Vjerujem da će Srbija i nakon ovih izbora ostati stabilna i na evropskom putu jer takva Srbija je garant stabilnosti Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, ali i cijelog regiona.

Razgovarala: Nevena Ćosić

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE