BiHVlada FBiH: Novi Zakon o radu drastično poboljšava prava uposlenika

Vlada FBiH: Novi Zakon o radu drastično poboljšava prava uposlenika

Novi Zakon o radu je, bez sumnje, prioritetno zakonsko rješenje u Federaciji BiH, saopšteno je iz Vlade FBiH.

“Konsultativni proces ekonomsko – socijalnih partnera, koji je trajao preko 60 dana, je zaokružen obzirom da su svi imali dovoljno vremena da iznesu svoje prijedloge, primjedbe i sugestije, nakon čega je Vlada uvažila sve one stavove članova ESVa, koji su u isključivom interesu zaposlenika u Federaciji BiH. Vlada Federacije BiH, na sjednici koja će se održati u četvrtak 23.07.2015. godine, namjerava usvojiti odluku kojom će se ovaj prijedlog Zakona o radu poslati u parlamentarnu proceduru”, navodi se u saopštenju.

Istaknuto je da novi Zakon o radu, u 183 člana, u odnosu na 151 član postojećeg Zakona, nudi preko 30 rješenja za drastično poboljšanje prava zaposlenika.

“Neki od članova nude rješenja koja su po prvi put obuhvaćena Zakonom o radu. Radi se o poboljšanjima zaštite prava žena, pitanjima diskriminacije, nude rješenja kojima se podstiče širenje biznisa i zapošljavanja, regulišu pitanja odsustva i isplate plaća i definišu neopravdani razlozi za otkaz. Nadalje, po prvi put Zakon tretira pitanja kao što su mobing na radnom mjestu i jednakost plaća. Vlada Federacije BiH će u narednim danima detaljno izvještavati bh. javnost o svakom od trideset rješenja pojedinačno”, dodaje se u saopštenju.

Prijedlog Zakon o radu sveobuhvatno definiše kolektivne ugovore, “što je suština problema i glavna tačka otpora javnih preduzeća, državnih službenika, kompanija koje imaju monopol na bh. tržištu, kao i njihovih sindikata”.

“Treba imati u vidu da zasnivanje svakog ugovora definiše njegov početak i kraj, što znači da niti jedan ugovor nije vječan i mora dobiti svoje zakonske okvire. Jedno od najznačajnijih rješenja Zakona o radu jeste zaštita žena, što je definisano članom 58. Zakona o radu. Prava žena su ostala nepromjenjena, a novim Zakonom integrirana i proširena kroz druga četiri člana. Tako po novom Zakonu, osim obavezne naknade koju isplaćuju Kantoni, poslodavac, ukoliko želi može isplaćivati naknadu tokom porodiljskog dopusta. Ovaj zakon po prvi put uvodi i pravo na porođajno odsustvo uposlenika – oca djeteta, ako se roditelji tako sporazumiju. Prava žena ogledaju se i u članu koji se odnosi na diskriminaciju, ali i članu 76, jednakost plaća, što podrazumjeva jednake plaće za rad jednake vrijednosti bez obzira na nacionalnu, vjersku, spolnu, političku i sindikalnu pripadnost, a što do sada nije bilo regulisano niti jednim zakonom u Bosni i Hercegovini”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će Vlada FBiH u narednim danima objaviti integralni tekst novog Zakona o radu, kao i tekst važećeg Zakona o radu u cilju pravilnog i sveobuhvatnog informisanja javnosti, kao dio demokratskog procesa koji je usmjeren na što bolji položaj zaposlenika u Federaciji BiH.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE