Vlada FBiH podržala novi zakon o turističkim zajednicama i promociji turizma

490

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu podržala je inicijativu Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo za donošenje novog zakona o turističkim zajednicama i promociji turizma u Federaciji.
Razlog tome je presuda Ustavnog suda FBiH od 3. jula 2014. godine kojom je utvrđeno da Zakon o turističkim zajednicama i promicanju turizma u FBiH nije suglasan Ustavu FBiH.

Ovaj zakon će, u skladu s ustavnim ovlaštenjima federalne i kantonalnih vlasti, odnosno jedinica lokalne samouprave, biti dostavljen Parlamentu FBiH na razmatranje u redovnom postupku za donošenje zakonskih akata.

Povodom Inicijative Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, za dopunu člana 44. Zakona o radu FBiH Vlada je utvrdila izjašnjenje u kojem se kaže da je primjena važećeg Zakona o radu doista ukazala na nepreciznost njegovog člana 44. kojim se dopušta korištenje plaćenog godišnjeg odmora u dva dijela i prenošenje jednog dijela u narednu kalendarsku godinu.

To dovodi do različitih tumačenja ove odredbe, te je, smatraju ombudsmeni, potrebno ovaj član doraditi i utvrditi njegovo jasno i nedvosmisleno značenje.

Prema mišljenju Vlade, u vrijeme kada se priprema novi Zakon o radu, prihvatanje inicijative za izmjene i dopune važećeg Zakona, obzirom na pravnu proceduru koju izmjene i dopune zakona zahtijevaju, bi bilo neracionalno i neopravdano.

Inicijativa će biti smatrana prijedlogom za preciznije formulisanje ovih odredbi kod utvrđivanja konačnog teksta novog Zakona o radu.

Povodom inicijative Općinskog vijeća Gračanica, za donošenje Zakona o izmjenama Zakona o parničnom postupku, Vlada je dala izjašnjenje u kojem je istaknuto da su izmjene Zakona iz ove inicijative već sadržane u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, koji je Vlada utvrdila na sjednici 25. juna.

Isto izjašnjenje Federalna vlada je dala i povodom inicijative Općinskog vijeća Goražde za donošenje izmjena i dopuna Zakona o Federalnom pravobranilaštvu.

Federalna vlada je povodom inicijative Općinskog suda u Zenici za davanje autentičnog tumačenja člana 5. Zakona o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku i odredbe člana 59. Zakona o krivičnom postupku FBiH, donošenje odluke o potrebi autentičnog tumačenja prepustila nadležnim tijelima Parlamenta Federacije BiH.

Vlada je razmotrila inicijative Vlade Tuzlanskog kantona i poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Sanela Razića za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stečajnom postupku i utvrdila izjašnjenja.

Istaknuto je da su oba doma Parlamenta FBiH usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o stečajnom postupku, koji sadrži dosta obimne izmjene važećeg teksta, a koje su većim dijelom sadržane i u predloženoj inicijativi.

Ovaj zakonski akt trenutno je u proceduri usaglašavanja različito usvojenih tekstova, nakon čega se očekuje njegova objava u „Službenim novinama Federacije BiH”.

Federalna vlada je utvrdila izjašnjenje o inicijativi Vlade Tuzlanskog kantona za donošenje Zakona o dopuni Zakona o zdravstvenoj zaštiti na način da se izmijeni član 64. Zakona i omogući da se izbor i imenovanje predstavnika kantonalnog ministarstva zdravstva u upravnom vijeću zdravstvene ustanove, čiji je osnivač općina, obavlja po kriterijima koje utvrđuje vlada kantona i provodi jedinstven oglas za odabir predstavnika kantonalnog ministarstva zdravstva za sve općine kantona.

Inicijativa je ocijenjena neprihvatljivom iz razloga što bi se izbor i imenovanje ostala dva člana u upravnom vijeću zdravstvene ustanove, čiji je osnivač općina, provodila po kriterijima općinskog vijeća, a to bi u konačnici značilo da se članovi upravnog vijeća imenuju po različitim kriterijima, što je pravno neprihvatljivo.

U izjašnjenju se posebno ističe da predložena inicijativa nije u skladu s pravnim rješenjima u članu 64. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, a kojim je utvrđen način donošenja bližih kriterija za imenovanje u upravna vijeća zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Federacija BiH, odnosno Federacija BiH i jedan ili više kantona zajedno sa Vladom.

Navedeno je i da predložena inicijativa zadire u ovlasti općine te da da princip ekonomičnosti, na kojem se ona temelji , ne može i ne smije ugroziti prava općine u oblasti zdravstva, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.