BiHVlada FBiH traži povećanje doprinosa, poslodavci dodatno opterećeni

Vlada FBiH traži povećanje doprinosa, poslodavci dodatno opterećeni

Federalna vlada utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima i uputila ga u parlamentarnu proceduru na usvajanje po hitnom postupku, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Ove izmjene će dovesti do toga da će se za svakog uposlenika plaćati doprinos uvećan  za oko 30 KM, što će dovesti do povećanja prihoda fondova od doprinosa u iznosu od oko sedam miliona KM  za godinu. Ocjenjuje se da će ovim izmjenama biti obuhvaćeno oko 20.000 zaposlenika.

Osnovni razlog za ove izmjene je stvaranje pravnog osnova za stimuliranje proizvodnje u niskoakumulativnim djelatnostima kroz olakšice na plaće za zaposlenike u tekstilnoj, kožarskoj i proizvodnji obuće, rudnicima uglja, kao i u tradicionalnim esnafskim zanatima, kako bi ove djelatnosti uz niske troškove plaća zaposlenika bili održivi i konkurentni na tržištu.

Naime, u odredbama dosadašnjeg zakona bile su propisane olakšice za umanjenu osnovicu za obračun doprinosa koje mogu biti korištene samo ukoliko se isplaćuju najniže plaće (350 KM), pa su se praktički teško mogle koristiti s obzirom na izuzetno nizak propisani prag plaća.

Sada je propisano da povlaštena osnovica za obračun doprinosa bude nešto veća i  da, umjesto 25 posto od prosječne plaće, iznosi 30 posto uz isplaćenu neto plaću koja ne prelazi 60 posto od prosječne mjesečne neto plaće u Federaciji.

Ovim zakonom uvode se kao obveznici uplate doprinosa i trgovci pojedinci koji rade na otvorenim pijacama i zatvorenim boksovima, gdje je također propisana povlaštena osnovica za obračun doprinosa u istoj visini olakšica kao i u niskoakumulativnim granama, što će omogućiti prelazak iz neformalne u formalnu ekonomiju.

U ovu grupu sa olakšicama uključeni su i taksi prijevoznici jer su posebnim propisom svrstani u niskoakumulativne djelatnosti i kao porezni obveznici imaju isti tretman kao samostalne djelatnosti tradicionalnih esnafskih zanata.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE