ZDKPrivredaVlada Federacije BiH o stanju u Željezari 'Zenica'

Vlada Federacije BiH o stanju u Željezari ‘Zenica’

Vlada FBiH usvojila je informaciju Federalnog ministarstva energije rudarstva i industrije o Željezari “Zenica” d.o.o. Zenica i zadužila to gospodarsko društvo da iz tekućeg poslovanja osigura sredstva za uvezivanje staža za pet radnika koji su stekli uvjete za mirovinu.

Porezna uprava – Kantonalni porezni ured Zenica zadužena je da sagleda mogućnost brisanja zakonske hipoteke s nekretnina Fabrike za preradu troske i benzinske stanice koje se nalaze u okviru Lay out, a koji je sastavni dio Ugovora o učešću, zaključenog između Vlade Federacije BiH, Kuwait Consulting And Investment Co, BH STEEL Željezara i LNM Holdings N.V. od 16. 8. 2004. godine.

Kantonalni porezni ured zadužen je i da briše zakonske hipoteke s nekretnina Preporod I, Preporod II i Terminal tekućih goriva u vlasništvu Željezare “Zenica”.

Na taj način bit će stvorene pretpostavke za prodaju u postupku male privatizacije.

Po jedna trećina tih novčanih sredstava namijenjena je za izmirenje glavnice duga temeljem doprinosa, za dospjele obveze iz ranijeg razdoblja te za poboljšanje uvjeta poslovanja i rješavanje tehnološkog viška radnika.

Vlada je zadužila Upravu i Nadzorni odbor Željezare “Zenica” da analiziraju mogućnost dobivanja kredita u iznosu od tri milijuna maraka za umirovljenje 59 radnika te željezare, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE