ZDKVlada ZDK: Formirati centar za monitoring kvaliteta zraka

Vlada ZDK: Formirati centar za monitoring kvaliteta zraka

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je još prije deset godina donijela Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka na području ovog kantona, a donošenjem novih, strožijih graničnih vrijednosti za kvalitet ambijentalnog zraka, Plan interventnih mjera je usklađen i inoviran 2013. godine.

Ovu su rekli Feni iz Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK-a, odgovarajući na pitanje šta kantonalna vlada čini u vezi s problemom zagađenja zraka u ZDK-u.

Iz ovog ministarstva ističu da su ovim planom interventnih mjera definirani subjekti za primjenu plana, a to su operativni štabovi općina na čijem području se proglašavaju interventne mjere. Na čelu operativnih štabova su općinski načelnici odnosno gradonačelnik.

“Vlada Kantona, prema navedenom planu interventnih mjera, nema direktnih nadležnosti, ali su u štabove uključeni predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva zaduženog za oblast okoliša, Univerziteta u Zenici, Zavoda za javno zdravstvo, Federalnog hidrometeorološkog zavoda”, kažu u resornom kantonalnom ministarstvu.

Napominju također da je Vlada ZDK-a predložila Skupštini zakon o povjeravanju javnih ovlaštenja iz oblasti zaštite okoliša koji je kantonalna skupština usvojila oktobra 2013. godine.

“Cilj donošenja ovog zakona je, između ostalog, i formiranje centra za monitoring kvaliteta zraka. Naime, poznato je da je kvalitet zraka na području ZDK-a veoma ugrožen i da ne zadovoljava propisane standarde, ali egzaktnih pokazatelja kvaliteta ambijentalnog zraka na području ZDK-a je veoma malo ili ih nema”, potcrtali su u ministarstvu.

Formiranjem centra za monitoring na Univerzitetu u Zenici, kako poručuju, Vlada ZDK-a nastoji uspostaviti sistemsko praćenje kvaliteta ambijentalnog zraka, ali istovremeno uspostaviti sistem okolinskog upravljanja za sve segmente okoliša.

 

Visoko.co.ba/Fokus.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE