ZDKPrivredaVlada ZDK usvojila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu

Vlada ZDK usvojila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu

Zeničko-dobojski kanton na dobrom je putu da postane prvi u Federaciji BiH u kojem neće biti prepreka za realizaciju projekata javno-privatnog partnerstva. Spremno je novo zakonsko rješenje, usklađeno sa propisima EU i domaćim zakonodavstvom.                                                 

Miralem Galijašević (FOTO: direktno.ba)
Miralem Galijašević

“Ovaj zakon predvidja jedan skup, datoteku dobrih iozvedbenih projekata kojima se odmah može pristupiti i u tom smsilu ćemo animirati lokalne zajednice da pripreme projekte. Mi uopšte nismo spremni ni prirpemljeni da apliciramo mislim i na općine i na nas da apliciramo prema sredstvima, prema finansijerima”, kazao je premijer ZDK Miralem Galijašević.                                                  

Stručnjaci iz ekonomske oblasti ističu da je ovaj potez izuzetno dobar jer ZDK, ali i drugi kantoni, raspolažu resursima koji, ukoliko se nađu adekvatni privatni ulagači,  mogu biti snažan pokretač razvoja privrede.                                                          

Zeljko Ricka
Željko Rička

 “Lično mislim da je to zaista jedan izuzetno dobar model, ali evo naša klasika , vrlo teško svaku novinu prihvatamo a zamislite recimo kakva bi to bila podrška zapošljavanju kada bi država svoje resurse ustupila privatnim partnerima koji bi animirali radnu snagu i koji bi pokrenuli taj posao”, navodi Željko Rička, profesor na Ekonomskom fakultetu UNZE.                                                          

I potencijalni investitori pozdravljaju donošenje Zakona o javno-privatnom partnerstvu. Neke od stranih kompanija koje posluju u ZDK imaju dobra iskustva u projektima javno-privatng partnerstva u zemljama EU.

Emir-Berbić-Linde-267x295
Emir Berbić

“Tako recimo naša kompanija u gradu Majncu u Njemačkoj  na bazi sličnog partnerstva napravila postrojenje koje danas zagrijava taj grad. recimo u Ljubljani , na Kliničkom centru u Ljubljani smo na bazi javnoprivatnog partnerstva uradili modernizaciju tog centra u dijelu koji se odnosi na snabdijevanje medicinskim plinovima”, kazao je Emir Berbić, izvršni direktor kompanije Linde gas BH d.o.o Zenica.                                                 

linde-mainz-grijanje
”Energetski park Mainz”, Njemačka jedan je od primjera javno-privatnog partnerstva u kojem učestvuje kompanija Linde

Da li će uskoro biti sličnih projekata iz javno-privatnog partnerstva u ZDK zavisi od skupštinskih zastupnika koji će o Prejedlogu zakona o javno-privatnom partnerstvu u ovom kantonu po skraćenoj proceduri raspravljati na narednoj sjednici Skupštine.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE