BiHPolitikaVladajuća koalicija u RS-u nejedinstvena po pitanju članstva u NATO-u

Vladajuća koalicija u RS-u nejedinstvena po pitanju članstva u NATO-u

Podsjećamo predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Srpska mora biti jedinstvena u vezi sa pitanjem knjiženja vojne imovine i naglasio da će njena politika biti odbacivanje puta BiH ka NATO-u.

Dodik je rekao novinarima u Trebinju da je ranije politika u vezi sa NATO savezom bila plod konsenzusa – da nema kretanja ka toj alijansi i izrazio uvjerenje da su i danas sve političke partije u Srpskoj istog stava.

Ne samo da sve partije u Republici Srpskoj nisu istog stava, nego istog stava nisu ni sve partije unutar vladajuće koalicije kojom upravlja ili neupravlja Milorad Dodik.

Za razliku od predsjednika Republike Srpske koji je u intervju za Sputnjik kritikovao odnos Srbije prema članstvu u NATO-u i kazao da se Srbija nije izborila protiv umiješanosti NATO-a, te da to Republika Srpska to mora uraditi na način na koji to Srbija nije uradila – dakle za razliku od Dodika, predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, inače kadar DNS-a, smatra da Republika Srpska definitivno mora pratiti stav Srbije kada je riječ o članstvu u NATO-u, te da referendum koji najavljuje Dodik ne bi imao svoju svrhu.

Čubrilović je danas izjavio da Republika Srpska treba da prati stav Srbije kada je riječ o članstvu u NATO-u. On smatra da je besmisleno da Srpska donosi odluku da ne ide u evroatlantske integracije, ako Srbija odluči da ide, te istakao da referendum Republike Srpske ne može biti suprotan stavu Srbije.

“Referendum koji bi bio suprotan Srbiji ne vidim da bi imao svoju svrhu. Onako kako se bude ponašala Srbija, tako treba da se ponaša i Republika Srpska”, poručio je Čubrilović.

Prema tome ako se ima u vidu Dodikova ranija izjava u kojoj (in)direktno poručuje da Republika Srpska mora krenuti samostalnim putem u borbi protiv NATO-a, obzirom na okolnosti, kako je i sam naglasio, putem drugačijim i od Srbije, i ako se ima u vidu ova Čubrilovićeve potpuno suprotna konstatacija, jasno je da jedinstva u pogledu članstva u NATO-u nema ni unutar vladajuće koalicije u Republici Srpskoj a kamoli u cijeloj Republici Srpskoj.

Piše: Nihad Hebibović

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE