Lokalne TemeVlast uništava ugostiteljstvo u Visokom, za ljetnu baštu i do 200KM po...

Vlast uništava ugostiteljstvo u Visokom, za ljetnu baštu i do 200KM po metru kvadratnom

Tendencija je da se poboljša turistička ponuda u Visokom, da se oživi grad i dolazak posjetilaca sa strane kao što je to nekad i bilo u vrijeme kada prigradska naselja i nisu imala tako bogat ugostiteljski život koji su tražili u gradu, a danas više nemaju potrebe za tim jer svako selo u ovom vremenu ima sve potrebne sadržaje i nikakvu potrebu da dođu u Visoko posebno.

Ovim povodom na narednoj sjednici OV Visoko koja će biti održana u petak vijećnici će glasati o prijedlogu Izvršne vlasti za naknadu i korištenje javnih površina na kojima se nalaze ljetne bašte ugostiteljskih objekata u Visokom (nemamo informaciju da li se isti namet naplaćuje i u selima). Ovim programom utvrđuju se lokacije i visina naknade za privremeno zauzimanje javne površine na području općine Visoko u 2017. godini, kao i visina naknade za zauzimanje privatnog zemljišta u svrhu postavljanja ljetne bašte.

Kako stoji u zvaničnom dokumentu privremeno zauzimanje javne površine može se odobriti na period od najviše jedne godine, s tim da se zauzimanje radi postavljanja ljetne bašte po konkursu odobrava za period od 15. aprila do 1. oktobra.
Nije ovo nikakva nova i nešto posebno značajna informacija, uhadana je ovo praksa koja se dešava godinama iza nas. Međutim u ovogodišnjem slučaju, zbog čega ovo i jeste vijest, interesntne su povećane cijene zakupa, nova kategorizacija, i najnovija kategorije koja je 20 puta skuplja od prve kategorije u centru grada. Samim tim pitanje je može li se ostvariti cilj poboljšanja ugostiteljske ponude zbog koje bi neko došao u “čaršiju” nasuprot neke lokalne kafane u svom lokalnom mjestu ili nekom shopping centru?
Inače lokacije u gradskom području su podijeljene u četiri zone.
Prema ovom prijedlogu visina naknade za postavljanje ljetne bašte za gradsko građevinsko zemljište iznosi:

IA zona 200,00 KM po m2 mjesečno,

I zona 10,00 KM po m2 mjesečno,
II zona 5,00 KM po m2 mjesečno,
III zona 3,00 KM po m2 mjesečno
Prema ovom prijedlogu Caffe Hamer ili popularni Ripli, zatim Pizzeria Milano, UR “Canddy” i MASALAH-SHAM ukoliko žele ljetne bašte morat će platiti 20 puta više od ostalih iz prve kategorije, s tim da je i svim ostalim smještenim u prvoj zoni uvećana cijena zakupa u odnosu na prethodne godine.
Uostalom pogledajte ko se nalazi u kojoj zoni i koliko treba da uplati na račun Općine Visoko za 5,5 mjeseci sezone kako je računaju u Visokom od polovine aprila do kraja septembra, a takvim sezonama ne mogu da se pohvale ni bolja mjesta na Jadranskoj obali uz sve vremenske prilike i mjesec ramazana koji se u Visokom poštuje više nego u drugim sredinama i kada ugostitelji faktički taj mjesec rade na minus.
Osim toga odobreno zauzimanje javne površine ne odnosi se za period u kojem se održava Manifestacija “Visočko ljeto”. Zahtjevi za zauzimanje javne površine u vrijeme održavanja Manifestacije “Visočko ljeto” podnose se organizatoru ove manifestacije koji određuje visinu naknade za zauzimanje javne površine u tom periodu.
Ako je ovo metoda da se privuku gosti, turisti, posjetitelji iz bilo kojih razloga da dođu u Visoko, a ne da ga zaobilaze u širokom luku, onda je ovo pogrešan put.

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE