BiHPolitikaVM BiH diže kredit od 57 miliona eura za jačanje bankarskog sektora

VM BiH diže kredit od 57 miliona eura za jačanje bankarskog sektora

Projekt se u jednakim procentima odnosi na Federaciju BiH i Republiku Srpsku, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Cilj projekta je jačanje bankarskog sektora kroz unapređivanje kapaciteta za regulaciju, superviziju i restrukturiranje banaka i jačanje rukovođenja nad entitetskim razvojnim bankama.

Finansiranje projekta će omogućiti pružanje podrške agencijama za bankarstvo radi jačanja regulacije i supervizije bankarskog sektora. Cilj je osigurati da banke izdrže poremećaje koji se odnose na solventnost i likvidnost, preuzimanje rizika i procesa internog ocjenjivanja adekvatnosti kapitala te uvođenje revidirane supervizijske metodologije zasnovane na riziku.

Prijedlog osnova bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika sporazuma predložen je ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, navodi se u saopćenju.

Unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore o saradnji u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Memorandumom su predviđene aktivnosti na unapređenju i proširenju saradnje nadležnih institucija Bosne i Hercegovine i Crne Gore u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji, posebno u cilju stvaranja boljih uvjeta za razvoj bilateralne saradnje u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, razmjene iskustava u reformiranju tog sektora i ostvarenju različitih naučnih i ekonomskih kontakata.

Prepoznata je potreba za razmjenom informacija, iskustava i primjera dobre prakse radi razvijanja saradnje u skladu sa zakonodavstvom i institucionalnim okvirima u oblastima od zajedničkog interesa u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Prijedlog za zaključivanje Memoranduma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Sa sjednice Vijeća ministara BiH Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj sjedici je utvrdilo Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH kojim se detaljnije pojašnjava izbor policijskih službenika u Odbor za žalbe policijskih službenika.

Razlog za donošenje ovog zakona je uočena neusaglašenost zakonskih odredbi koje propisuju izbor policijskih službenika u sastav Odbora za žalbe policijskih službenika. Utvrđenim Prijedlogom zakona definirano je da svako policijsko tijelo BiH koje ima status upravne organizacije predlaže ministru sigurnosti BiH po dva policijska službenika za članove Odbora za žalbe, od kojih će ministar predložiti četiri policijska službenika Vijeću ministara BiH na izbor i imenovanje. Prilikom predlaganja članova Odbora za žalbe, vodit će se računa o ravnomjernoj zastupljenosti spolova. Ministarstvo sigurnosti uputit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri. Plan implementacije “Pregleda odbrane” u  dvije faze Vijeće ministara BiH primilo je k znanju Informaciju o implementaciji dokumenta “Pregled odbrane” i zadužilo Ministarstvo odbrane BiH da nastavi s aktivnostima u vezi s implementacijom ovog dokumenta prema utvrđenoj planskoj dinamici.

Plan implementacije “Pregleda odbrane” predviđa dvije faze, gdje se Faza 1, Priprema za implementaciju Plana, odnosi na period od 1. marta do 30. novembra, a Faza 2, Implementacija plana, na period nakon aktiviranja Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP). Ključne aktivnosti Faze 1 obuhvataju izradu Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva odbrane BiH, izradu Studije razvoja svih perspektivnih lokacija u skladu s novom organizacijom i razmještajem Oružanih snaga BiH (OSBiH) te odobrenje knjiga lične i materijalne formacije Zajedničkog štaba, komandi i jedinica OSBiH.

U toku je implementacija Faze 1 koja se, uz početno kašnjenje zbog potrebe iznalaženja optimalnog rješenja za definiranje prijedloga ličnih i materijalnih formacija OSBiH, provodi u okviru utvrđene planske dinamike i ne očekuje se prekoračenje planiranih krajnjih termina. Jačanje kapaciteta za upravljanje i smanjenje rizika od katastrofa Na današnjoj sjednici Vijeće ministara utvrdilo je Prijedlog za zaključivanje Sporazuma o Projektu tehničke saradnje “Jačanje kapaciteta za upravljanje i smanjenje rizika od katastrofa (DRRM) i uvođenje praksi prilagođavanja klimatskim promjenama (CCA) u sektoru poljoprivrede na zapadnom Balkanu”.

Radi se o regionalnom projektu u okviru kojeg će tehničku pomoć za provedbu pružiti Međunarodna organizacija za poljoprivredu (FAO) pri Ujedinjenim narodima, a na zahtjev Vijeća ministara BiH i Vlada Albanije, Makedonije, Crne Gore i Srbije. Prijedlog za zaključivanje Sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović. Napredak u borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici Vijeće ministara BiH razmotrilo je i usvojilo Izvještaj Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH o realizaciji Okvirne strategije za provedbu Konvencije o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija) u BiH (2015 – 2018) za period juli 2015. – decembar 2016. godine. U izvještajnom periodu BiH bilježi napredak u postizanju većine ciljeva i mjera. Evidentirano je poboljšanje u pogledu donošenja rodno osjetljivih politika u svim sektorima, čime se postavljaju temelji uspješnije prevencije nasilja i napretka u stanju ravnopravnosti spolova u BiH.

U narednom periodu Okvirna strategija treba biti prepoznata od svih nivoa vlasti u BiH kao strateško-programski dokument koji određuje prioritete i aktivnosti u provedbi Istanbulske konvencije te treba biti integrirana u programe rada organa izvršne vlasti. Potrebno je uspostaviti tijelo za upravljanje i koordinaciju Okvirne strategije i ujednačiti rješenja u entitetskom zakonodavstvu u domenu pravnog tretiranja nasilja u porodici i nasilja nad ženama. U Okvirnoj strategiji nevladine organizacije (NVO) prepoznate su kao strateški partneri te su izabrane kao izvođači za implementaciju projekata u ukupnoj vrijednosti grantova od 50.000 KM.

Također, do sada im je alocirano više od 650.000 KM u okviru SIDA-UN Women projekta “Standardi i angažman za suzbijanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici u BiH”. Zabilježen je i značajan angažman NVO-a u provođenju kampanja u javnosti za skretanje pažnje na problem nasilja nad ženama i potrebu prijavljivanja nasilja. Provedene su i edukacije profesionalaca u organima državne uprave, policijskim agencijama, zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite te obrazovnim ustanovama, kojima je obuhvaćeno više od 2.200 osoba. Ostvaren je napredak u uspostavljanju strukturiranog i institucionalnog partnerstva sa nevladinim sektorom.

U decembru 2015. godine Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice potpisalo je Sporazum o saradnji sa Sigurnom mrežom – mrežom 22 NVO iz cijele BiH, koja okuplja svih devet sigurnih kuća. Međunarodna pomoć sektoru poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja Vijeće ministara BiH razmotrilo je i usvojilo Izvještaj o međunarodnoj pomoći za sektor poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja za prošlu godinu u BiH, koji je pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Izvještaj sadrži podatke koji omogućavaju zainteresiranim stranama bolji uvid u aktivnosti institucija u BiH i aktivnosti međunarodnih donatora te za cilj ima da pomogne u identifikaciji potreba poljoprivrednog sektora u ostvarivanju planiranih sektorskih ciljeva. Također, cilj je da pomogne potencijalnim donatorima u kreiranju njihovih planova i definiranju prioriteta za podršku i ulaganja u sektor poljoprivrede, prehrane, šumarstva i ruralnog razvoja u skladu sa strateškim prioritetima u BiH. U izvještaju se navodi da se u sektoru poljoprivrede i dalje osjećaju posljedice nedostatka donatorskih sredstava, posebno onih iz Evropske unije (EU).

Nedovoljno izgrađeni institucionalni kapaciteti na svim nivoima vlasti u BiH zbog nedostatka tehničke pomoći dodatno slabe, a pored otežane mogućnosti za praćenje promjena u zakonodavstvu EU, bez tehničke podrške gubi se i mreža saradnje, kako sa zemljama EU, tako i sa zemljama iz regije. Sve to, kao i prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, za posljedicu može imati pad konkurentnosti poljoprivrednog sektora te otežan izvoz poljoprivrednih proizvoda a zbog neusvajanja standarda i modernizacije sektora u skladu sa evropskim standardima.

Postoji mogućnost da se slučaj ulaska Hrvatske u EU ponovi i sa drugim zemljama iz CEFTA sporazuma prije njihovog priključenja EU a koje su u pogledu dostizanja standarda EU ispred BiH koja, ukoliko nastavi ovim tempom, neće moći ispuniti uslove izvoza. Imajući u vidu navedeno, kao prioritet se postavlja donošenje Strateškog plana ruralnog razvoja BiH, kao i postizanje političkog dogovora o IPARD strukturi kako bi sredstva iz IPA II programskog perioda nakon ove godine bila dostupna i za sektor poljoprivrede i ruralnog razvoja u BiH. Kodeks o zabrani uznemiravanja i maltretiranja na brodu Na današnjoj sjednici utvrđen je i Prijedlog osnova za pristupanje BiH izmjenama i dopunama (iz 2016. godine) Kodeksa Konvencije o radu na moru (MLC), iz 2006. godine, Međunarodne organizacije rada.

Prvi set izmjena i dopuna Kodeksa Konvencije odnosi se na zabranu uznemiravanja i maltretiranja na brodu, s ciljem da se osigura zaštita i spriječe nesreće na brodu. Drugi set izmjena i dopuna odnosi se na oblast certificiranja, odnosno daje se mogućnost produženja važenja pomorske potvrde o radu izdate za brodove na najviše pet mjeseci, u slučajevima kada je uspješno završena potrebna ponovna inspekcija a još nije okončan postupak izdavanja novog certifikata.

Ministarstvo civilnih poslova zaduženo je da Prijedlog osnova dostavi Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru. Utvrđen plan prijema kadeta u policijske agencije na nivou BiH Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo Odluku o utvrđivanju plana prijema kadeta u policijske agencije na nivou institucija BiH u ovoj godini.

Plan obuhvata prijem, odnosno školovanje i zapošljavanje kadeta u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Graničnoj policiji i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH. Sredstva za isplatu naknade kadetima te za finansiranje zapošljavanja policijskih službenika osiguravaju se u budžetima SIPA-e, Granične policije i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela. Ostala srеdstva potrebna za školovanje kadeta osiguravaju se u budžetu Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE