Naslovnica Lokalne Teme Pozitivno Visoko Vodnik Odreda...

Vodnik Odreda izviđača “Visoko”: Biti izviđač znači biti zaljubljenik u prirodu!

Autor: Ajša Hindija

342
PODIJELI

Izviđači u Visokom imaju veoma dugu tradiciju. Prvi odred osnovan je 1956. godine i u početku je nosio ime “Janko Balorda”. Taj odred je prestao sa radom za vrijeme agresije, a ponovo je obnovljen 2013. godine pod imenom Odred izviđača “Visoko”. Današnji izviđači su nevladina organizacija za neformalno obrazovanje mladih svih starosnih grupa, a imaju mnoge aktivnosti poput izleta, ljetovanja, zimovanja, takmičenja, smotre izviđača, raznih festivala i sl. U nastavku donosimo intervju s vodnikom Odreda izviđača “Visoko”, Tajić Nijazom, kako bismo vas upoznali sa životom jednog izviđača!

MARKETING

Nijaze, šta zapravo znači biti “dobar izviđač”?
-Biti dobar izviđač znači biti zaljubljenik u prirodu, biti društven, komunikativan. Uživati u radu sa drugima, pomagati im, koristiti stečena znanja u najbolje moguće svrhe i poštovati izviđačke zakone koji osobu – izviđača navode da, prije svega, bude dobar čovjek i koristan član društva.

Svjedoci smo da tehnologija sve više obuzima naše živote, pa kako zapravo tehnologija utiče na izviđače?
-Što se tiče tehnologije, koliko god ona imala negativnog uticaja na omladinu, možemo reći i da je ona u jednu ruku saveznik izviđačima. Lakše je organizovati neku aktivnost, obavijestiti članove i sl. Također, često stupamo u kontak sa izviđačima širom svijeta i ta nam poznanstva donose mnogo korisnih i lijepih stvari.

Koliko dugo si ti član Odreda izviđača “Visoko” i kako je to članstvo uticalo na tebe i tvoj razvoj?
-Izviđač sam 4 godine i mogu reći da su me izviđači dosta promijenili, na bolje naravno. To sa sigurnošću mogu potvrditi i za sve one koji su proveli određen period u ovoj organizaciji. Pored toga što sam sazrio kao ličnost i unaprijedio se u određenim socijalnim situacijama, također sam i naučio mnogo stvari koje mogu biti korisne u svakodnevnim situacijama.

Npr., čvorovi, korištenje karte, kompasa i busole, signalizacija, prva pomoć, pionirstvo. Izviđač se zahvaljujući ovim znanjima može snaći u svakoj situaciji, što mu u svakodnevnom životu daje dodatno samopouzdanje. Naravno i kroz boravke u prirodi, spavanje u šatorima, paljenje vatre i slične stvari, očvsnete, kako fizički tako i psihički.

Je li teško biti vodnik i snositi veliku odgovornost?
-Nije teško biti vodnik ukoliko ste spremni da neke stvari možda i žrtvujete, i ako ste spremni i sposobni za vođenje grupe i preuzimanje odgovornosti za istu. Vodnik je osoba u kojoj ostali članovi vide autoritet i vi svojim ponašanjem i svojim izviđačkim znanjima dajete primjer vašim članovima. Ali, koliko god važnu ulogu imao vodnik u vodu, jednako važnu ulogu imaju i njegovi članovi. Sretan vod = sretan vodnik!

Da li imate podršku nadležnih organa? Imaju li oni ‘sluha’ za izviđače, kao jednu od nevladinih organizacija?
-Podršku nadležnih organa imamo jer oni zaista imaju sluha za našu organizaciju. Glavni vid pomoći se ogleda u finansijama koje su neophodne za sprovođenje bilo koje aktivnosti. Visočki izviđači su sa općinom Visoko izgradili jedan prijateljski, fer i korektan odnos. Pored općinskog nivoa, imamo podršku i od viših nivoa vlasti, ali i i drugih nevladinih organizacija.

Kako izgleda jedno izviđačko takmičenje? Imate li neka u bližoj budućnosti?
-Izviđačka takmičenja su nešto stvarno posebno, prije svega jer se tu sastajete sa svojim prijateljima koje niste vidjeli duže vrijeme. Mi imamo tu čast da upoznajemo ljude širom zemlje, ali i regije, i jednostavno je prelijepo kada se svi okupimo na jednom mjestu. Ovakvim akcijama razbijamo sve one barijere koje su nam nametnute i pokazujemo jedinstvo jer smo mi jedna velika porodica. Osvojeno mjesto na takmičenju je bitno jer time pokazujete koliko ste znanja i vještina usvojili, ali to nije ono po čemu ćemo pamtiti ta takmičenja. Što se tiče planova za budućnost, u skorijem vremenu imamo takmičenje u Prijedoru, školska takmičenja za učenike osnovnih škola, zimovanje.

Izviđači danas broje oko 50 aktivnih članova koji su podijeljeni po starosnim grupama:
pčelice i poletarci 7-11 godina
mlađi izviđači i planinke 12-15
stariji izviđači i planinke 16-20
brđani i brđanke 20+ godina

Ukoliko ste, nakon ovog intervjua i saznanja, zainteresovani da postanete član Odreda izviđača “Visoko” ili da date priliku svojim najmlađima da iskuse pustolovine izviđača, možete poslati prijavu na : https://www.facebook.com/oi.visoko

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.