Vrače: Za nas su ovi izbori neregularni

489

Politička stranka Snaga centra uputila je javni poziv Kantonalnom tužilaštvu i policiji Zeničko-dobojskog kantona da provedu provjere izbornog procesa.

Drugo mjesto po broju osvojenih glasova u Zenici, prema preliminarnim rezultatima, za Snagu centra, novu političku stranku u ovom gradu, izuzetan je izborni rezultat , ali ne i razlog da, kako kaže lider Eldin Vrače, zatvaraju oči pred nepravilnostima koje su pratile izborni proces. Nezapamćeno velik broj nevažećih listića, čak 12%, jedan je, ali ne i ključni od razloga za ove tvrdnje.

«Broj listića za Gradsko vijeće i broj listića za gradonačelnika se ne podudaraju, negdje je nestao 2.461 listić. Opet ću ponoviti – za nas su ovi izbori neregularni», naglašava Vrače.

Tvrde da su zbog nepravilnosti u radu biračkih odbora oštećeni za više hiljada glasova, ali ne reagiraju zbog te činjenice već insistiraju na tome da se utvrdi odgovornost članova biračkih odbora čije je djelovanje uzrokovalo neregularnosti.

Vrače kaže kako žele spasiti naredne izbore: «Onog momenta kada budu krivično odgovarali članovi biračkog odbora ili predsjednik GIK-a i svi oni koji su bili uključeni u izborni proces, iduće izbore neće nikome pasti na pamet da nas krade».

U GIK-u odbacuju ove tvrdnje, a posebno mogućnost da glasački listići nestanu.

«Neka biračka mjesta nisu mogla biti validirana jer su se pojavile nelogičnosti koje informacioni sistem nije htio prihvatititi. Mi smo danas imali dodatno brojanje upravo da otklonimo te nedostatke – glasački listići su čitavo vrijeme pod kontrolom, zapečaćeni, čuva ih policija i nije bilo ni govora niti mogućnosti da nestane niti jedan glasački listić», navodi Nihad Pašalić, zamjenski predsjednik GIK-a Zenica.

Rukovodstvo Snage centra uputilo je prigovore nadležnim institucijama , no iz Gradske izborne komisije ističu da su svi, pa i prigovor ove političke stranke, preureanjeni i da će biti mogući tek kada Centralna izborna komisija objavi konačne rezltate.