Naslovnica BiH Politika Vrhunac izmiš...

Vrhunac izmišljotine je da je RS danas manje zadužena, SzP pravi ekonomske pomake

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić opovrgao je tvrdnje vlasti RS da su svi ekonomski parametri u porastu, za razliku od vremena kada je na vlasti bio PDP i SDS. Ono što sam se od njih naslušao u stanju u ekonomiji, prosto ne mogu da shvatim, istakao je Ivanić u razgovoru za TV1.

40
PODIJELI

“Vrhunac izmišljanja je da smo danas bili zaduženi manje nego tada. Ne da su više zaduženi nego su u pitanju ogromni iznosi, možda i više od milijarde. Ima nekih pomaka. Ko se pita kako je povećan izvoz? Da li bi ga bilo da nije bilo dogovora s Turskom o izvozu mesa?”, pitao je ivanić.

MARKETING

Na konstataciju voditeljice Dnevnika TV1 da je to postignuto zahvaljujući ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirku Šaroviću, Ivanić je naveo da je cijela struktura radila na tome.

“Vjerujte mi da znam kako je bilo, jer je dogovarano s Erdoanom na večeri tokom posjete Sarajevu. Niko ne kaže da je došlo do izvoza brašna u tu zemlju, pa sireva… Sada piletina… To je ogromna šansa za četiri preduzeća. Šarović je uspio riješiti da dobijemo slobodan izvoz povrća i voća u Rusiju, iako je bilo zloupotreba. Ima doplrinosa i ljudi koji su o tome manje govorili. Nažalost, nema razvoja”, naveo je član predsjedništva BiH.

Kako je rekao, termoelektranu i puteve cijeni, ali i jedno i drugo je izgrađeno kreditima koji se moraju vraćati.

Govoreći o mogućem usvajanju akciza, on je podsjetio na stav Saveza za promjene.

“Ako omogućite plavi dizel, jer će akcize poskupiti gorivo, glasali bismo. I ako pare budu išle isključivo za izgradnju autoputeva. Ni vlast u Banjaluci nije željela to, ni MMF, pa Savez nije za to glasao, ali jeste SNSD. RS je obezbjedila dovoljno glasova, ali ih nema među Bošnjacima”, rekao je Ivanić.

On ne vjeruje da će akcize biti usvojene.

“Onaj dio zastupnika koji je ostao vjeran SDA je sam. Nema više ni SBB-a, ni ljevice… Ko će obezbijediti potreban broj glasova? Vidi se da SDA i ne insistira da taj zakon ide jer se boje da će pasti, pa će opozicija reći – vidite da nemate većinu…”, pojasnio je Ivanić.

Osvrnuo se i na činjenicu da predsjednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Redžep Taip Erdoan u Beogradu osnivaju Savjet za saradnju, te da će turski investitori u Kraljevu zaposliti 2500 ljudi, a BiH pozivaju da što prije završi put Sarajevo – Beograd. No, dogovora oko trase u BiH nema.

“Bojim se da se i nećemo dogovoriti. I to se pretvorilo u puku politiku. Ne razumije se da taj put ide na Ustipraču, pa da se napravi priključak iz Goražda i onda na Višegrad i dalje. Bitka je sad, jer ako ide tuda, onda je RS nešto kao dobila, a nije. To je glupost. Put treba da ide gdje je najkraće i najlogičnije. Sumnjam iskreno da će biti tako i da se kod nas logične stvari mogu događati. Bilo bi logično kada nam obećavaju i jedni i drugi da će pomoći, da se i dogovorimo. Nažalost, u iracionalnim uslovima racionalan pristup ne pije vode”, zaključio je Ivanić.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.